Annons

Corona stoppar alkohol på krogen efter 22

Regeringen föreslår att servering av alkohol på krogen förbjuds efter klockan 22. Barer och pubar måste stänga en halvtimme efter det.
Det ska gälla från den 20 november.
Alltför många svenskar har börjat slappna av, varnar statsminister Stefan Löfven (S).
Coronavirus • Publicerad 11 november 2020
Socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen oroas av den ökande coronaspridningen.

– Tyvärr ser det ut som att vi går mot mörkare tider när det gäller smittspridningen. Alla kurvor går åt fel håll, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

– Vi står inför ett läge som kan bli nattsvart, säger han och varnar för att läget kan bli som i våras igen.

Allvar nu

Löfven säger att det nu är allvar nu.

– Varje persons agerande, varje persons slarv har betydelse.

Han varnar för att läget kan bli minst lika pressat i vården som tidigare, samtidigt som personalen inte har återhämtat sig.

– De är världens bästa, men de är slitna.

För att försöka få mer effekt mot smittspridningen, utöver råd och rekommendationer, föreslår regeringen alkoholförbud på krogar, pubar och liknande efter klockan 22.

Det innebär att gästerna måste lämna, och krogarna stänga, senast klockan 22.30. Regeringen vill genomföra förbudet genom en ny, tillfällig förordning knuten till en paragraf i alkohollagen. Den ger regeringen rätt att förbjuda eller begränsa försäljning av alkohol vid extraordinära förhållanden.

– Just nu är läget ohållbart, säger socialminister Lena Hallengren.

Den begränsade alkoholförsäljningen ska gälla till den sista februari. Förslaget ska ut på snabbremiss och träda i kraft den 20 november.

På frågor om det finns belägg för att stoppet får önskad effekt säger socialministern:

Annons

– Jag vill verkligen understryka att varje enskild åtgärd inte är tillräcklig. Men vi anser att vi behöver minska de sociala kontaktytorna.

Tappar omdömet

Hon framhåller att barer och restauranger är riskmiljöer.

– Dessutom kan alkohol göra att man tappar omdömet, säger hon.

Men vad händer om det blir mer privata fester och mer alkohol som dricks i andra sammanhang?

– Den som hela tiden söker möjligheter att hitta kryphål och ursäkter för att någon annan ska ta ansvaret kommer ju att kunna göra det även i fortsättningen. Men jag utgår ifrån att det absoluta flertalet av svenska folket inte vill ha det på det här sättet utan verkligen tar sig samman nu under en tid och följer råden.

Hallengren understryker allvaret med att var fjärde befintlig iva-plats nu upptas av en covid-patient.

Den 10 september var 12 personer inlagda, den 1 november 63 personer och under tisdagen 131 personer.

Statsministern säger, med anledning av en fråga om det nu blir ytterligare stöd till krögarna för att kompensera för inskränkningen, att regeringen bara för några dagar sedan föreslog förlängda ekonomiska stöd.

– Jag önskar att vi kan gå in i det nya året med framtidshopp och en situation som ser annorlunda ut än det tunga 2020. Det avgörs nu om det blir så, säger Löfven.

– Vi kan vända utvecklingen, vi kan det och vi måste det och det vilar ett tungt ansvar på var och en av oss att vi gör det vi ska göra.

Annons

Fakta: Alkoholstopp

Regeringen föreslår en ny förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol på serveringsställen som restauranger och pubar mellan kl 22.00 och klockan 11.00.

En konsekvens blir att ställena måste stänga och vara utrymda senast 22.30.

Undantaget är servering på särskilda boenden, rumsservering på hotell eller minibar i hotellrum.

Regeringen hänvisar till 3 kap, 10:e paragrafen i alkohollagen.Den ger regeringen rätt att förbjuda eller begränsa servering av alkohol i extraordinära lägen.

Förbudet föreslås börja gälla den 20 november och vara till den sista februari.

Förslaget skickas nu på snabbremiss och regeringen planerar beslut i nästa vecka.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons