Annons

Löfven gratulerar Rinne – planerar möte

Finland • Publicerad 7 juni 2019
Stefan Löfven och Antti Rinne är bekanta sedan tidigare. Här träffas de på en nordisk S-konferens i Sverige i februari 2018. Till vänster står norska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre. Arkivbild.
Stefan Löfven och Antti Rinne är bekanta sedan tidigare. Här träffas de på en nordisk S-konferens i Sverige i februari 2018. Till vänster står norska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

Finlands nytillträdde statsminister Antti Rinne har gratulerats av sin svenska kollega Stefan Löfven per telefon. De två socialdemokraterna har också beslutat att träffas inom en nära framtid.

Rinne och de finländska socialdemokraterna blev med minimal marginal största parti i valet som hölls i mitten av april. Efter långa regeringsförhandlingar röstades han formellt fram av parlamentet på torsdagen, tillsammans med 19 ministrar. I den breda regeringskoalition som leds av socialdemokratiska SDP ingår Centern, De Gröna, Svenska Folkpartiet samt Vänsterförbundet.

Antti Rinne inleder sin mandatperiod med ett stort utrikespolitiskt ansvar, då Finland blir nytt ordförandeland i EU den 1 juli.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons