Annons

Löfven fick dansk försäkran om avlyssning

Danmark bedriver inte systematisk avlyssning av sina partner.
Det har statsminister Mette Frederiksen försäkrat sin svenske kollega Stefan Löfven (S), enligt statsrådsberedningen.
Politik • Publicerad 10 juni 2021
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har försäkrat sin svenske kollega Stefan Löfven att Danmark inte avlyssnar sina partner systematiskt. Arkivbild
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har försäkrat sin svenske kollega Stefan Löfven att Danmark inte avlyssnar sina partner systematiskt. ArkivbildFoto: Björn Larsson Rosvall/TT

De båda pratades vid i måndags om nya avslöjanden i Danmarks radio, SVT och flera internationella medier om att USA via Danmark avlyssnat allehanda politiker i Norden och övriga EU. Också svenska politiker och tjänstemän ska har varit mål någon gång, under perioden 2012 till 2014.

Både Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist (S) har sagt att de vill veta mer från Danmark. Hultqvist har redan talat med sin kollega och nu har även Löfven pratat med sin motsvarighet.

Annons

Löfvens pressekreterare Mikael Lindström skriver i en kommentar att Löfven tog initiativ till mötet, ett möte där han underströk allvaret i uppgifterna som avslöjats dittills.

"Vid samtalet försäkrade den danska statsministern att man inte systematiskt avlyssnar sina partners. Statsministern klargjorde att det behövs ytterligare information. Det var ett bra samtal", skriver Lindström men vill inte gå in på detaljer utöver det.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons