Annons

Bepansrade fordon på väg till Ukraina

EU och flera länder lovar att skicka mer vapen till Ukraina. Storbritannien och Australien levererar för första gången bepansrade fordon.
"Det ukrainska folket håller upp frihetens fackla för oss alla", skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.
Ukraina • Publicerad 9 april 2022
Australien skickar tjugo så kallade bushmaster-fordon till Ukraina.
Australien skickar tjugo så kallade bushmaster-fordon till Ukraina.Foto: Emma Schwenke/Australiens kungliga luftvärn via AP/TT

EU har avsatt en miljard euro för att stödja de ukrainska väpnade styrkorna med vapen.

"Och mer kommer. Vi kommer nu att föreslå ytterligare 500 miljoner euro för att stödja den ukrainska försvarsmakten", lovar Ursula von der Leyen under fredagens besök i Ukraina.

Bepansrade fordon

Annons

Storbritannien skickar också en ny leverans till Ukraina och kommer för första gången sedan krigsutbrottet att skicka bepansrade fordon, bekräftar den brittiske försvarsministern Ben Wallace för Sky News.

Det handlar om tyngre Mastiff-fordon, som väger 23 ton och har plats för tio personer. Bilarna togs fram för att kunna stå emot sprängmedel under konflikten i Afghanistan. Hur många det rör sig om är oklart.

Därutöver lovar den brittiska regeringen fler än 800 handhållna pansarvärnsrobotar, liksom ett antal luftvärnsrobotar, hjälmar, kroppsskydd och mörkerglasögon. Paketet kostar omkring 100 miljoner pund (1,2 miljarder kronor) och bygger på förra veckans andra internationella givarkonferens, som britterna stod värd för.

Även Australien

Australien skickar också 20 bushmasters, ett pansarskyddat fordon som används för trupptransport. Två av dem är ambulansvarianter, meddelar den australiska regeringen.

Under fredagen kom också beskedet att Slovakien skickar ett större luftvärnssystem av typen S-300 till Ukraina, något som länge varit efterfrågat från ukrainskt håll, men som varit komplicerat att lösa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons