Annons

Ljusare tider för unga jobbsökare

Arbetslösheten fortsätter att falla, speciellt bland unga.
Och med släppta restriktionerna ökar efterfrågan på yngre arbetskraft i bland annat krogbranschen.
Arbete • Publicerad 10 februari 2022
En ung vuxen söker jobb på Arbetsförmedlingens hemsida. Arkivbild
En ung vuxen söker jobb på Arbetsförmedlingens hemsida. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

På ett år har ungdomsarbetslösheten minskat med 19 000 personer. I slutet av januari var drygt 43 000, eller 9,1 procent av arbetskraften, i åldrarna 18-24 år inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. För ett år sedan var andelen 11,8 procent, visar Arbetsförmedlingen senaste månadsstatistik.

Och det finns alla möjligheter till att läget ljusnar ytterligare för de yngre på jobbmarknaden, enligt myndighetens bedömning.

Annons

Det är brist på arbetskraft i många branscher. När nu pandemirestriktionerna lyfts väntas ett extra sug på arbetskraft i hotell- och restaurangbranschen, liksom i nöjes- och eventindustrin, där många ungdomar ofta får sina första jobb, enligt Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.

Låga varseltal

Som vanligt påpekar Arbetsförmedlingen vikten av utbildning – de som har svårt att få ett jobb saknar ofta en gymnasieutbildning.

Totalt sett låg arbetslösheten vid det senaste månadsskiftet på 7,3 procent, ner från 8,8 procent ett år tidigare. Nedgången har skett bland både inrikes och utrikes födda.

Att läget på arbetsmarknaden är förhållandevis ljust syns även i andra siffror. Varseltalen ligger kvar på historiskt låga nivåer, 1 440 personer varslades om uppsägning i januari, cirka 2 000 färre än januari i fjol.

Däremot är det fortsatt dystert för de som står längst bak i kön. Långtidsarbetslösheten ökar visserligen inte längre, men minskar bara marginellt. Jämfört med januari i fjol har ungefär lika många, 179 000, varit utan ett jobb mer än tolv månader. De utan jobb i två år eller mer fortsätter att bli fler, enligt Arbetsförmedlingen.

Fakta: Arbetslösheten i korthet

369 300 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av januari, jämfört med 460 300 samma tid i fjol.

Av dessa var 43 300 i åldrarna 18-24 år (62 200).

28 900 anmälde sig under månaden som arbetslösa (37 100).

31 800 fick någon form av arbete (32 900).

Antalet nyanmälda lediga platser var närmare 165 000 januari i (94 000), en statistik som myndigheten anser ska tolkas försiktigt.

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons