Annons

Mordbeställare i Malmö får livstid

En 29-årig man döms till livstids fängelse för att ha anstiftat mord. Mycket talar för att en 16-årig pojke i Malmö sköts ihjäl på grund av förväxling, när 29-åringen beställt ett mord på en man i Rosengård.
Vid det andra beställda mordet överlevde det tilltänkta offret och även då sköts en annan man till döds av misstag
Brott • Publicerad 7 maj 2021
I mars 2017 sköts en 23-årig man ihjäl i Rosengård i Malmö. Nu döms en 29-årig man för att ha beställt mordet. Arkivbild.
I mars 2017 sköts en 23-årig man ihjäl i Rosengård i Malmö. Nu döms en 29-årig man för att ha beställt mordet. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Malmö tingsrätt konstaterar att mordet på en 23-årig man i stadsdelen Rosengård i mars 2017 skedde under avrättningsliknande former. Han sköts i huvudet och kroppen med flera skott.

Enligt åklagaren var planen att mörda 23-åringen redan i januari 2017, men han ska enligt åklagaren då ha förväxlats med en 16-årig pojke som i stället sköts ihjäl av misstag.

Annons

Åklagaren tar fasta på att 23-åringen fanns i närheten när 16-åringen blev skjuten, eftersom en man med koppling till den nu livstidsdömde 29-åringen stämt träff med honom där. Förväxlingen kan ha berott på att 16-åringen och 23-åringen vid tillfället hade liknande klädsel, enligt åklagaren.

Efter mordet på 16-åringen trodde också 23-åringen själv att det var han som var den tilltänkta måltavlan. Malmö tingsrätt konstaterar i domen att "mycket talar för" det var så – men anser samtidigt att bevisningen inte räcker för att döma mannen som lockade 23-åringen till platsen.

Greps i Spanien

Den livstidsdömde mannen greps i Spanien i december 2019 och utlämnades sedan till Sverige. Enligt polisen har han funnits i de grovt kriminella miljöerna i Malmö under en längre tid. "Han har haft tillgång till stora summor pengar och han har haft ett stort kontaktnät i Malmö, Sverige och utlandet", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Domstolen anser det bevisat att 29-åringen hade utlovat 50 000 euro i betalning för mordet på 23-åringen och dessutom gett råd på distans kring hur mordet skulle genomföras. Sedan tidigare är tre personer dömda för inblandning i det mordet, bland dem en man dömts till 18 års fängelse för sin medverkan i och planering av mordet. Uppgifter i en mobiltelefon som hittades då denne man greps har utgjort en viktig del av bevisningen mot 29-åringen.

Han använde ett alias när han kommunicerade om mordplanen och tingsrätten konstaterar att det har varit av avgörande betydelse att 29-åringen har kunnat knytas till detta alias.

En man döms nu också för medhjälp till mordet i Rosengård. Han får fängelse i åtta år och sex månader.

Stämde träff

Det andra beställningsmordet som 29-åringen varit åtalad för att ha anstiftat var en dödsskjutning på öppen gata i stadsdelen Hermodsdal i februari 2018. Här hade en person med koppling till 29-åringen stämt träff med den man som mordplanen gällde.

Ett stort antal skott avlossades – men det tilltänkta mordoffret klarade sig undan skador. I stället träffades den man som var en del av mordkomplotten av minst fem skott och avled omedelbart.

I den här delen döms 29-åringen för anstiftan till mordförsök mot den man som klarade sig oskadd. Men han frias från anstiftan till mord på den man som sköts ihjäl, eftersom 29-åringen inte hade uppsåt att döda honom.

I det här fallet är det uppgifter i en telefon som påträffades hos den dödade mannen som varit avgörande för att 29-åringen döms för anstiftan till mordförsök.

Annons

29-åringen döms också för grovt penningtvättsbrott, eftersom han fått en halv miljon kronor insatta på ett konto som han hade i Dubai. Pengarna kom från brottslig verksamhet, ett fakturabedrägeri mot ett kinesiskt företag.

29-åringens försvarsadvokat Sven-Eric Ohlsson säger till TT att domen kommer att överklagas. Hans klient nekar till allt han blivit åtalad för.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons