Annons

Livsmedelsverket varnar för kycklingsmitta

Flera kycklingflockar har smittats med bakterien campylobacter, vilket i sin tur kan smitta människor som äter kycklingkött. Livsmedelsverket går därför ut med råd för hur man ska tillaga sin kyckling.
Hälsa • Publicerad 6 september 2022
Fler kycklingar smittas med campylobacter under sommaren och sensommaren. Arkivbild.
Fler kycklingar smittas med campylobacter under sommaren och sensommaren. Arkivbild.Foto: Erland Vinberg/TT

Under sensommaren brukar fler kycklingar insjukna med campylobacter och så är fallet även i år. Med några veckors eftersläpning brukar även antalet människor som blir sjuka på grund av bakterien öka. Sjukdomen kan leda till bland annat diarréer och kräkningar.

"Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk," säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons

Livsmedelsverket uppmanar personer som tillagar kyckling att vara noga med att tvätta händerna innan man börjar laga mat samt direkt efter att man har hanterat rå kyckling. Man bör även diska redskap som knivar och skärbrädor innan och efter de kommit i kontakt med kycklingen. Se även till att kycklingen är helt genomstekt vid tillagning.

Fakta: Campylobacter

Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag.

Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten.

Den vanligaste orsaken till att en människa smittas är via kyckling.

Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons