Annons

Livrustkammaren ger plats åt drottningarna

Ett av Sveriges äldsta museer har genomgått sin största förvandling på 40 år. När portarna till Livrustkammarens källarvalv under Kungliga slottet i Stockholm öppnar på nytt har historien delvis skrivits om.
Kultur • Publicerad 11 juni 2019
Ett av Sveriges äldsta museer, Livrustkammaren, nyöppnar med en helt ny basutställning den 17 juni. Textilkonservatorerna Augusta Persson och Annika ten Siethoff Wallebring förbereder drottning Kristinas kröningsmantel från 1650 för fotografering.
Ett av Sveriges äldsta museer, Livrustkammaren, nyöppnar med en helt ny basutställning den 17 juni. Textilkonservatorerna Augusta Persson och Annika ten Siethoff Wallebring förbereder drottning Kristinas kröningsmantel från 1650 för fotografering.Foto: Susanna Persson Öste/TT

I museets dunkla valv pågår det sista intensiva arbetet med den nya permanenta utställningen som invigs den 17 juni. I drygt ett år har större delen av Livrustkammaren varit stängd för ombyggnad. Sedan flytten till de nuvarande lokalerna 1978 har det mesta varit sig likt, fram tills nu.

– Vi har fått massor med ny kunskap, bland annat genom forskning, som gör att vi vill berätta en ny historia, säger Malin Grundberg.

Drottningarna kliver fram

Annons

Den nya basutställningen utmärker sig främst på två sätt: För att bli mer begriplig berättas Sveriges kungliga historia nu kronologiskt, från Gustav Vasa till kronprinsessan Victoria. Dessutom har drottningarna fått kliva fram i rampljuset.

– Det har forskats mycket om drottningarna de senaste decennierna, samtidigt som de knappt hade någon plats alls i den gamla utställningen. Därför har vi försökt lyfta fram dem mycket mer än tidigare, säger museichef Malin Grundberg.

Bland föremålen som för första gången får en plats i den permanenta utställningen hör drottning Kristinas kröningsmantel från kröningen i Storkyrkan 1650. Den har genom århundradena samlat damm i magasinet, bortsett från någon enstaka tillfällig utställning.

"Det är anmärkningsvärt"

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att drottning Kristina är en av väldigt få regerande drottningar som har funnits i Sverige, säger Malin Grundberg.

När TT besöker Livrustkammaren står kröningsmanteln uppställd i museets fotostudio. Den ska fotograferas både framifrån och bakifrån innan den ställs in i sin monter i utställningsrummet. Textilkonservatorerna Augusta Persson och Annika ten Siethoff Wallebring lyssnar på fotografen Helena Bonneviers instruktioner om hur manteln ska placeras för att bilderna ska bli så bra som möjligt. Med handskar på händerna flyttar de varsamt det nästan 370 år gamla släpet.

Den nya utställningen har även större fokus på 1800- och 1900-talen och vår samtid. Flera utställningsföremål tillhör vår nuvarande kungafamilj, men kungahuset har inte varit delaktigt i arbetet med den nya utställningen.

– Vi är en statlig myndighet och driver vår verksamhet utan kungaparets inblandning, men däremot kommer de på invigningen, vilket vi är väldigt glada för, säger Malin Grundberg.

Susanna Persson Öste/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons