Annons

Liten chans till genombrott i ukrainsk offensiv

Ukrainas motoffensiv har pågått i två månader och ännu har inga större genombrott skett.
– Utsikterna för Ukraina att nå ett större genombrott verkar ganska små nu, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Ukraina • Publicerad 10 augusti 2023
Ukrainska soldater avfyrar raketer mot ryska positioner nära Bachmut i östra Ukraina.
Ukrainska soldater avfyrar raketer mot ryska positioner nära Bachmut i östra Ukraina.Foto: Roman Chop/AP/TT
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi anser att förväntningarna på Ukraina till viss del varit orealistiska.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi anser att förväntningarna på Ukraina till viss del varit orealistiska.Foto: Jessica Gow/TT

Ukrainas motoffensiv som inleddes i juni går långsammare än vissa skulle önska, medgav president Volodymyr Zelenskyj i tisdags.

– Motoffensiven är komplex. Den utvecklas kanske långsammare än vissa kanske önskar, sade Zelenskyj i en intervju i latinamerikansk tv.

Annons

Oron över uteblivna framgångar hörs nu från flera håll. Anonyma västerländska och amerikanska underrättelsekällor som CNN pratat med bekräftar bilden av en motoffensiv som inte riktigt lever upp till förväntningarna.

– Även om de (Ukraina) fortsätter kämpa de kommande veckorna, vad är sannolikheten att de plötsligt kommer att göra ett genombrott? Förhållandena är så svåra, säger en högt uppsatt västdiplomat till CNN.

En annan anonym källa säger att USA fortfarande hoppas på att Ukraina kommer att göra framsteg inom kort.

– Vi är medvetna om att det här går svårare och långsammare än någon skulle vilja men vi tror fortfarande att det finns tid för dem att göra framsteg, säger tjänstemannen till CNN.

Minfält och skyttegravar

Utmaningarna för de ukrainska styrkorna handlar om bryta sig igenom de ryska försvarslinjerna i de östra och södra delarna av Ukraina. Ryssland har haft åtta månader att förbereda försvaret genom att placera ut tiotusentals minor och gräva skyttegravar. Ukraina har lidit stora förluster, vilket lett till att befälhavare håller tillbaka vissa förband för att omgruppera och minska antalet dödsoffer.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan, håller med om att Ukrainas utsikter att nå ett större genombrott är små för tillfället. Det är oerhört svårt att bryta igenom försvarslinjen, särskilt när man saknar luftherravälde.

– Det kommer rapporter om att ukrainska styrkor har nått de ryska försvarslinjerna. Det i kombination med att Ukraina har fått artilleriöverlägsenhet på vissa ställen skulle kunna göra att man bryter igenom de första försvarslinjerna. Men om det innebär ett större genombrott återstår att se. Finns det lika många minor mellan försvarslinjerna? frågar sig Paasikivi.

– Sammantaget ser utsikterna att nå ett större genombrott ganska små ut nu.

Ett överraskande angrepp

Så vad krävs för att Ukraina ska göra ett genombrott? Enligt Paasikivi är förhoppningen att man ska kunna röja sig en väg genom minfältet och hålla undan ryssarna och efterhand fylla på med fler förband.

– Man skapar en situation då ryska förband tvingas parera och sedan ge vika, säger han.

Annons

Ett annat sätt att nå framgång i motoffensiven är att göra något överraskande, anfalla där ryssarna inte förväntar sig.

– Till exempel om man går över floden Dnepr och ryssarna har förflyttat förband till andra ställen, säger Paasikivi.

Orealistiska förväntningar

Paasikivi anser att förväntningarna på Ukraina möjligen var orealistiska, vilket till del har att göra med mediers sätt att rapportera om kriget.

– Medielogiken har varit problematisk eftersom den har skapt en bild av att det bara finns två alternativ, det ena är att det går jättefort, det andra att det kommer bli ett långdraget skyttegravskrig i fyra år till, säger Paasikivi och tillägger:

– De initiala förväntningarna har nu förbytts till någon slags uppgivenhet som heller inte är motiverad, avslutar han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons