Annons

Litauen vill se hårdare tag mot Belarus

EU måste svara hårdare på det allt kraftigare migrantflödet från Belarus till Litauen. Det säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis i en intervju med sajten .
Litauen • Publicerad 4 augusti 2021
Migranter från Irak i ett flyktingläger söder om Vilnius, Litauen.
Migranter från Irak i ett flyktingläger söder om Vilnius, Litauen.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Litauen hävdar att Belarus flyger in migranter och aktivt hjälper dem att korsa gränsen, som ett sätt att pressa landet och EU. Detta sedan EU i förra månaden införde ekonomiska sanktioner mot Belarus i syfte att försvaga landets auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko.

På söndagen korsade 270 personer gränsen från Belarus till EU-landet Litauen.

Annons

– Som en jämförelse hade vi cirka 80 illegala gränsöverskridningar hela förra året, säger Gabrielius Landsbergis till Politico.

Hittills i år har över 4 000 personer korsat gränsen illegalt.

Vill stoppa flyg

Landsbergis efterlyser nu mer hjälp från EU med gränsbevakningen, men också hårdare sanktioner mot Minsk samt press på migranternas hemländer.

– EU skulle kunna tala om för länder som Irak att det finns flera verktyg, som begränsade visa-program, som vi kommer att använda om de inte stoppar dessa flygningar till Minsk, säger Landsbergis.

Han vill också att europeiska företag ska upphöra med att hyra ut plan till de flygbolag som transporterar migranterna.

Väntar fler migranter

Majoriteten av migranterna som tar sig in i Litauen från Belarus kommer från Irak och Syrien, men även från vissa afrikanska länder, exempelvis Kongo-Kinshasa. Lukasjenkos regim förhandlar enligt Landsbergis om visumlättnader med Pakistan och planerar att öka antalet flygningar mellan Islamabad och Minsk.

Det är bara början enligt utrikesministern, som varnar för att det kan bli fråga om 10 000 migranter i landet innan sommaren är slut.

– Vi vet att han närmar sig regeringar i Västafrika och Nordafrika för att bygga upp nya rutter, säger Landsbergis till Politico.

Migrationsvågen till Litauen

EU-medlemmen Litauen utlyste nyligen nationellt nödläge med anledning av det ökade antalet människor som kommer över gränsen från Belarus.

Flera hundra personer har gripits, ett migrantflöde som Vilnius anklagar regimen i Minsk för att ligga bakom. EU är av samma mening och har fördömt Belarus agerande.

Litauen har börjat bygga en barriär utefter gränsen mot Belarus, för att värja sig mot migrantflödet därifrån.

Den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex har bett EU:s medlemsländer att hjälpa Litauen, något bland annat Finland hörsammat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons