Annons

Linde vill inte göra Nato till valfråga

Oansvarigt och olyckligt, fräser utrikesminister Ann Linde (S) om löftet från Ulf Kristersson (M) om en Natoansökan vid en valseger.
Nato • Publicerad 6 april 2022
Utrikesminister Ann Linde. Arkivfoto.
Utrikesminister Ann Linde. Arkivfoto.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om Moderaternas partiledare blir statsminister har han lovat att Sverige ska ansöka om medlemskap i militäralliansen – om det finns en riksdagsmajoritet för det.

Det gillas inte av utrikesministern.

Annons

– Det jag är mest orolig för är att den här viktiga frågan om att hålla Sveriges befolkning säker skulle på något sätt reduceras till en valrörelsefråga. Därför tycker jag att det är så extremt olyckligt med det här utspelet från Moderaterna om att de kommer att skita i vad Socialdemokraterna tycker i någonting som har att göra med hela befolkningens säkerhet för att försöka vinna poäng i valet. Jag tycker det är oansvarigt och olyckligt och jag hade hoppats att det inte var så, säger Linde till TT, SR Ekot och DN efter att ha träffat Natochefen Jens Stoltenberg i Bryssel på onsdagen.

Hon anser att frågan om svenskt medlemskap i Nato inte behöver lösas före riksdagsvalet i höst.

– Nej, det är inte alls nödvändigt. Tidsperioden är långsiktig. Gynnar det oss då att göra några beslut nu eller gynnar det oss att gå långsammare fram? Det är sådana saker som vi diskuterar under de här överläggningarna, säger Linde i Bryssel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons