Annons

Linde: Skönt med klart besked

Att ena USA blir en av Joe Bidens viktigaste uppgifter som ny president, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Hon hoppas och tror att de svenska relationerna med USA kan bli ännu bättre när Biden tar över.
USA • Publicerad 7 november 2020
Utrikesminister Ann Linde (S) tycker att det är bra att det har kommit ett besked om valutgången i USA. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) tycker att det är bra att det har kommit ett besked om valutgången i USA. Arkivbild.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Under lördagseftermiddagen kom beskedet att Joe Biden tar hem vågmästardelstaten Pennsylvania. Och därmed blir han USA:s 46:e president.

– Det är skönt att man efter så pass lång tid efter valdagen har fått ett väldigt klart besked, att Joe Biden och Kamala Harris har fått tillräckligt många elektorsröster för att ta över som president och vicepresident, säger Ann Linde till TT.

Annons

Ett orosmoln är att hittills har inte president Donald Trump erkänt valresultatet utan i stället förklarat att han ska driva frågan vidare i domstol.

– Jag är helt trygg i att de amerikanska institutionerna kommer att klara av att göra ett presidentbyte i enlighet med vad amerikanska folket har uttryckt i valet.

Viktigaste uppgiften

TT: USA är väldigt polariserat. Tror du Biden kan ena landet?

– Det är en oerhört svår uppgift. Men Biden har hela tiden sagt att han vill vara hela USA:s president och försöka ena befolkningen.

– Jag tror att det är väldigt viktigt för USA att man får till mer av en dialog och inte har den här oförsonligheten som har präglat de senaste åren. Jag tror det är en av de viktigaste uppgifterna för Joe Biden.

Relationen kan förbättras

Ann Linde säger att relationen mellan Sverige och USA är viktig.

– Både vårt säkerhets- och försvarssamarbete och vårt välstånd är väldigt beroende av en bra relation med USA. Och det har vi haft också med Trump, men jag tror att det kommer att kunna förbättras på flera områden.

Hon pekar bland annat på att Biden vill att USA ska återta sin ledarroll inom världspolitiken, att han vill ansluta sig till Parisavtalet igen och att han åter vill vara med i Världshälsoorganisationen.

– Han tycker också att det är bra med samarbete med EU på ett sätt där Trump har haft ett mindre intresse.

Att Kamala Harris som den första kvinnan blir vicepresident lyfter Linde fram.

– Som en utrikesminister som för en feministisk utrikespolitik är det här alldeles särskilt roligt. Kamala Harris är ju en så stark kvinnlig politiker som dessutom ofta för fram frågor som handlar om mångfald, kvinnors rättigheter och minoriteters rättigheter. Det där känns oerhört spännande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons