Annons

Linde mötte Kuleba vid Ukrainas gräns

Utrikesminister Ann Linde (S) besökte under fredagen gränsen mellan Polen och Ukraina och träffade sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba.
Att skicka mer vapen är ett alternativ.
Ukraina • Publicerad 8 april 2022
Utrikesminister Ann Linde, i mitten, besöker ett flyktingcenter vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Till höger om Linde står Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.
Utrikesminister Ann Linde, i mitten, besöker ett flyktingcenter vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Till höger om Linde står Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.Foto: Joakim Goksör/TT
Utrikesminister Ann Linde besöker ett flyktingcenter vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Från vänster: Polens utrikesminister Zbigniew Rau, Nordmakedoniens utrikesminister Bujar Osmani, Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde besöker ett flyktingcenter vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Från vänster: Polens utrikesminister Zbigniew Rau, Nordmakedoniens utrikesminister Bujar Osmani, Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Ann Linde.Foto: Joakim Goksör/TT

Linde har rest till gränsen som en del i ordförandeskapstrojkan i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), tillsammans med Nordmakedoniens och Polens utrikesministrar Bujar Osmani respektive Zbigniew Rau.

Där har man träffat Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Annons

På en gemensam presskonferens i Rzeszow, Polen — vars flygplats sedan kriget blivit avgörande för transporter av allt från vapen till livsmedel till Ukraina — fördömde OSSE-trojkan den ryska invasionen av Ukraina.

– Det gäller inte minst den förfärliga bombningen av tågstationen i Kramatorsk, säger Ann Linde till TT efter presskonferensen.

Minst 50 civila dödades i fredagens beskjutning av tågstationen i Kramatorsk.

De fyra utrikesministrarna betonade också OSSE:s roll när det gäller att utkräva ansvar för krigsbrott.

– Kramatorsk är ytterligare ett exempel på att Ryssland inte följer krigets lagar. Därmed måste OSSE fortsätta jobba med ansvarsutkrävande, säger Ann Linde.

Vill ha mer vapen

Linde och Kuleba passade även på att tacka värdlandet Polen för att man tagit emot miljontals flyktingar under drygt sex veckors krig.

– Vi är fullt beredda att ta vår del av ansvaret. Och det kan komma stora mängder ukrainska flyktingar till Sverige, säger Ann Linde.

Hur många Sverige måste ta hand om beror på hur det går i Ukraina och enligt Ann Linde finns det just nu inget som tyder på att det kan bli ett fredsavtal i närtid.

– Vi måste fortsätta ge militärt, humanitärt och politiskt stöd till Ukraina.

Hon konstaterar att Ukraina vill ha mer vapen.

Annons

– Vi har ju bidragit med både direkta pengar — 500 miljoner — för att ukrainska försvarsmakten själv ska kunna köpa vad man vill, säger hon.

Hon nämner även 10 000 pansarskott, skyddsvästar, skyddshjälmar och minröjningsutrustning.

Träffade flyktingar

Tidigare under fredagen besökte de fyra utrikesministrarna bland annat ett flyktingcenter i polska Korczowa, en halvmil från gränsen till Ukraina. Där är många utslagna, chockade och traumatiserade ukrainska föräldrar som sover eller ligger och vilar på någon av alla tältsängar som ställts ut i lokalerna.

Flyktingcentret, som var ett köpcentrum före kriget, hade 6 000–7 000 flyktingar boende i lokalerna när det kom som mest människor över gränsen i början av mars.

Därifrån koordineras transporten av tusentals flyktingar till mer långvariga lösningar runt om i Europa – bland annat till Sverige.

Av de nyanlända i flyktingcentret kommer många från östra Ukraina, bland annat från Kramatorsk.

Kuleba: Måste vinna kriget

– Vi måste få ett slut på kriget, vinna det så snart som möjligt, så att vårt folk kan komma hem igen, säger Dmytro Kuleba till TT och tillägger:

– Flyktingarna som dödades i Kramatorsk i dag kunde ha varit här om ett par dagar, men de dödades av ryska armén. Ryssland kommer få stå till svars för de krigsbrott de har begått, inklusive bomberna mot tågstationen i Kramatorsk.

Linde stannade bland annat till och talade med en familj som har flytt från Zaporizjzja, i sydöstra Ukraina, och försäkrade dem om att världen ser vad Ryssland gör i Ukraina.

TT ber henne beskriva upplevelsen på flyktingcentret.

Annons

– Man kan inte annat än att känna en otrolig vrede mot det som Ryssland gör mot Ukraina och Ukrainas befolkning, säger Linde.

Polens utrikesminister Zbigniew Rau säger att han inte trodde att det skulle bli så här, trots att "den här delen av Europa har starka minnen och erfarenheter" av den ryska militärmakten.

– Det vi ser nu i Ukraina är ofattbart, säger han

Fakta: Ordförandeskapstrojkan i OSSE

Ordförandeskapstrojkan i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) utgörs alltid av tre länders: det nuvarande ordförandelandet tillsammans med kommande och föregående ordförandeland.

I år består trojkan av Polen (ordförande 2022), Sverige (2021) och Nordmakedonien (2023) och representeras av ländernas respektive utrikesministrar.

Alla länder i Europa utom Kosovo samt USA, Kanada, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Mongoliet, Ryssland, Turkiet, Azerbajdzjan och Armenien är medlemmar i OSSE.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons