Annons

Linde markerar mot Ryssland i Ukraina

Rysslands aggression i östra Ukraina får inte hamna i glömska.
Det anser utrikesminister Ann Linde (S) som nu besöker Ukraina, delvis som en förberedelse inför Sveriges ordförandeskap i OSSE.
Ukraina • Publicerad 2 mars 2020
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Ukrainas utrikesminister Vadym Prystajko. Arkivbild.
Ukrainas utrikesminister Vadym Prystajko. Arkivbild.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

– Vi tycker inte att det är en bra idé att man annekterar en del av Europa, och sedan går det några år och sedan accepterar alla detta. Det är vårt intresse att fortsätta hålla den här frågan levande, säger Linde till TT.

Hon träffar sin ukrainske motsvarighet Vadym Prystajko nu i veckan för att bland annat visa stöd för landets självständighet och att markera mot Rysslands annektering av Krimhalvön. Det är Lindes första besök i landet som utrikesminister.

Annons

Enligt Linde har den ryska annekteringen liksom konflikten i östra Ukraina, där ryskstödda separatister bedriver ett krig mot regeringsstyrkor, förlorat viss vikt inom EU den senaste tiden.

Fortsatt press

Sverige kommer därför att driva en tydlig linje i frågan under ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) nästa år – det vill säga en fortsatt hård press på Moskva.

– Det har bland annat kommit idéer från Frankrike där man pratat om en ny europeisk säkerhetsarkitektur. Vi menar att i stället måste man väldigt tydligt hålla fast vid den europeiska säkerhetsordningen, säger Linde och tillägger:

– Man glömmer nästan bort hur många som dödats i den här konflikten (i östra Ukraina) och hur många som drabbats väldigt hårt i sina levnadsvillkor. Det måste vi också försöka få upp på dagordningen igen.

TT: Är rysk aggression en särskilt viktig fråga för just Sverige?

– Vi ligger där vi ligger. Rysslands göranden och låtanden är naturligtvis väldigt viktiga för Sverige att hålla koll på, och veta också att i EU har man en syn om att upprätthålla säkerhetsordningen och inte glömma vad som har hänt.

"Inte en millimeter"

Samtidigt beskriver hon Rysslands inställning som svår att påverka.

– Jag var i Moskva för några veckor sedan och träffade (Rysslands utrikesminister Sergej) Lavrov. Vi pratade väldigt mycket om Ukraina. Det man ser är att Ryssland inte har ändrat sig en millimeter i de här frågorna.

Under besöket träffar Linde bland annat FN-representanter och civilförsvarsorganisationer, samt företrädare för OSSE. Utöver Rysslands agerande på Krim och i östra Ukraina kommer nedskjutningen av ett ukrainskt plan i fjol i Iran, där flera svenskar finns bland dödsoffren, att avhandlas.

– Det gäller att säkerställa att Iran tar ansvaret, att det blir en transparent utredning och att det erbjuds kompensation till alla anhöriga på samma sätt, säger Linde.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons