Annons

Lindahl: "Vi kallar honom Rain man"

Peter Gerhardsson har sett ut som en blöt hund så många gånger.
Vart förbundskaptenen än går följer regnet efter, och kanske har det gett Sverige ett mentalt övertag.
Fotboll • Publicerad 11 juni 2019
Peter Gerhardsson under regnovädret som stoppade VM-premiären mot Chile i nästan 45 minuter.
Peter Gerhardsson under regnovädret som stoppade VM-premiären mot Chile i nästan 45 minuter.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Vi hade i alla fall inte tur med vädret" skulle kunna vara titeln på filmen om Peter Gerhardssons tid som förbundskapten. Men att Sverige har spelat så många landskamper i skitväder har kanske härdat spelarna, något som kanske var en fördel när VM-premiären mot Chile (2–0) avbröts på grund av ett åskoväder.

– Ja. Det har hänt så många gånger nu så man skrattar nästan bara åt det och fortsätter spela. Det är ingenting som stör oss. Jag vet inte vad det är med Peter och regnet, säger högerbacken Hanna Glas.

Regn, regn, regn

Annons

Det började direkt i Gerhardssons första match vid rodret, i VM-kvalmatchen borta mot Kroatien på hösten 2017. Att matchen på den allt mer träsklika planen i Varazdin ens gick att genomföra var ett litet mirakel i sig.

Sedan har det bara fortsatt.

+ I hemmamatchen mot Ungern i Borås regnade det ymnigt.

+ Algarve Cup-finalen mot Nederländerna våren 2018 ställdes in på grund av regn.

+ I Szombathely i april samma år vände det från vackert vårväder till regn så fort Gerhardsson klev av planet.

+ Borta mot Ukraina, i Lviv förra sommaren, sköts matchen fram då det åskade, blixtrade och regnade så mycket att parkeringen utanför arenan förvandlades till en simbassäng.

"Vi är vana"

Till och med i sommarstaden Båstad var det dåligt väder under VM-lägret, och självklart har franska Rennes bjudit på, om man ska vara snäll, ostadigt väder sedan den 59-åriga Uppsalasonen tog mark förra veckan.

Efter en timmes spel mot Chile försvann solen såklart, himlen öppnade sig och ovädret bröt ut. Det regnade åt alla håll och ett sådant åskväder tog vid att domaren tvingades avbryta matchen i närmare 45 minuter.

De svenska spelarna, vana vid busväder, tog det hela med ro.

– Vi är vana vid det. Jag vet inte vad det är för fel på honom, säger Nilla Fischer om sin förbundskapten.

Annons

Det har blivit så mycket nederbörd under Gerhardsson att han har fått ett smeknamn.

– Det är roligt, för vi kallar honom "Rain man". Det är inte första gången vi har den här situationen, så vi har jobbat mycket med att vara flexibla mentalt, att alltid vara förberedda på vad som än händer, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Mot solen?

Peter Gerhardsson ler åt smeknamnet, som han delar med Dustin Hoffmans autistiska rollfigur i filmen med samma namn.

– Jag har väl inte den riktiga "Rain mans" egenskaper direkt. Däremot är jag bra på att på något konstigt sätt få till väldigt konstiga väderlekar. Det hängde med från Varazdin. Det här (mot Chile) var väl också ett nytt sätt för vädergudarna att visa att de ville vara med i leken, säger Gerhardsson.

På onsdagen reser landslaget vidare till franska Rivieran för uppladdning inför söndagens match mot Thailand, i Nice. Där har det varit strålande sol och varmt de senaste dagarna.

Nilla Fischer tar inte ut något i förskott.

– Vi kollade väderkartan innan. Nu när vi ska lämna (Rennes) så ska det ju bli 20–23 grader här.

– Så det regnar väl i Nice.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons