Annons

Statsvetare: L på väg mot katastrof

Liberalernas kursomläggning har inte gett någon utdelning i opinionen. Partiet ligger kvar under riksdagsspärren, visar SCB:s stora partisympatiundersökning.
Politik • Publicerad 2 juni 2021
Liberalernas partiledaren Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledaren Nyamko Sabuni. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Grafik över svaret på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?
Grafik över svaret på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?Foto: Johan Hallnäs/TT

Även Miljöpartiet hamnar under spärren med 3,8 procent. Vinnaren är Centern, som ökar med 1,9 procentenheter till 9,5 procent.

Liberalernas kursomläggning med beskedet att man är beredda att samarbeta med SD och stödja Ulf Kristersson (M) som statsminister har inte gett någon utdelning. Tvärtom backar partiet i SCB:s majmätning jämfört med novembermätningen.

Annons

Redan då låg partiet under riksdagsspärren med 3,0 procent, och nu får partiet 2,5 procent.

Mot katastrofen

– Liberalerna dras sakta men säkert mot en katastrof. Det är visserligen ganska långt till valet och mycket kan hända men partiledningen har manövrerat in sig i ett mycket besvärligt läge, säger Jonas Hinnfors.

– Parlamentariskt är budskapet otydligt då Liberalerna å ena sidan är kvar i januariavtalet som en fullvärdig part men har deklarerat att man inte vill det sen. Eventuella samarbeten med den önskade Kristerssongruppen, med L, KD, M och SD, är dessutom från Liberalernas sida kringgärdade med så många förbehåll att det torde vara svårt för väljare att riktigt hänga med. Och internt fortsätter partiet att gå i otakt med sig själv, säger han.

Partiet kan inte ligga särskilt länge till på de här nivåerna utan att något drastiskt kommer att ske från oroade riksdagsledamöter och medlemmar, tror han.

Kraftigt uppgång

Centern, som fortsätter att vägra samarbete med SD, noterar däremot en kraftig uppgång från 7,6 procent i november till 9,5 procent nu.

Väljarflödena visar att partiet bland annat tar väljare från just Liberalerna.

Socialdemokraterna får 28,2, en nedgång med 1,2 procentenheter. Moderaterna däremot ökar något till 22,4 procent, upp 0,3 procentenheter. Sverigedemokraterna ökar 1,3 procentenheter till 18,9 procent.

KD backar

Vänsterpartiet backar svagt och får 8,9 procent. Kristdemokraterna får 4,5 procent, en nedgång jämfört med förra mätningen, då partiet hade 5,4 procent.

Räknar man in Liberalernas siffra, får M, KD, SD och L tillsammans 48,3 procent.

Gör man samma sak med MP, som också hamnar under spärren, får S, MP, V och C 50,4 procent.

Annons

Räknar man bort L och MP blir ställningen mellan de två alternativen 45,8 procent för M, KD och SD, medan S, V och C får 46,6 procent.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom felaktiga förändringssiffror i opinionen för C och S.

Fakta: Partisympatiundersökningen (PSU)

Socialdemokraterna 28,2 (-1,2)

Moderaterna 22,4 (+0,3)

Sverigedemokraterna 18,9 (+1,3)

Centern 9,5 (+1,9)

Vänsterpartiet 8,9 (-0,4)

Kristdemokraterna 4,5 (-0,9)

Miljöpartiet 3,8 (-0,4)

Liberalerna 2,5 (-0,5)

Övriga 1,4 (-0,1)

PSU i maj 2021 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 216 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns.

Det totala individbortfallet uppgår till 49,5 procent

Data samlades in under perioden 28 april till 27 maj.

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons