Annons

Lever med sprutfobi – fasar för vaccinationen

Hon svimmar varje gång hon tar en spruta. Nu samlar hon kraft för att våga vaccinera sig mot covid-19.
Hälsa • Publicerad 12 juni 2021
Maria Lindberg är en av flera hundra tusen svenskar som lider av sprutfobi, för henne är tanken på de två doserna mycket stressande.
Maria Lindberg är en av flera hundra tusen svenskar som lider av sprutfobi, för henne är tanken på de två doserna mycket stressande.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Maria Lindberg är trots sin rädsla fast besluten om att ta vaccinet, men hon behöver mycket hjälp på traven.
Maria Lindberg är trots sin rädsla fast besluten om att ta vaccinet, men hon behöver mycket hjälp på traven.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera hundra tusen svenskar uppskattas lida av sprut- och blodfobi. En av dem är Maria Lindberg. Hon vet inte varifrån fobin kommer, men den har blivit värre med åren.

– Jag kan inte härleda varför jag tycker det är så obehagligt, jag har inte varit med om något traumatiskt och jag är inte rädd för smärta eller något sånt, säger hon.

Annons

Hon tycker att det är själva situationen som är jobbig, inte sprutsticket i sig. Det är när vårdpersonalen kommer med sprutan och närmar sig som hon börjar svettas samtidigt som blodet försvinner från huvudet.

Avstod resan

– Här går det inte att prata med mig själv, jag vet att jag tuppar av, säger hon.

Fobin ställer till det för henne, hon undviker vaccinationer och avstår resor som kräver att man tar sprutor i förväg.

– När min pappa fyllde år och familjen skulle åka på semester till Mexiko så valde jag att stanna hemma för att jag tycker att det är så obehagligt.

Men det var inget hon berättade, i stället hittade Maria Lindberg på att hon behövde vara hemma och sommarjobba.

– Det här är inte hur jag egentligen är som person, jag brukar tycka att man ska köra på och inte sjåpa sig, säger hon.

Fast besluten

Men Maria Lindberg är fast besluten om att vaccinera sig mot corona, hon ska ta sina två sprutor – frågan är bara hur. Där hon bor är det svårt att hitta tider, vilket inte gör saken bättre.

– Det är klart att jag kan ta mig till andra sidan stan men under den tiden hinner jag förmodligen utveckla ganska mycket stress kring den här situationen.

För att kunna nå alla tror hon att det skulle hjälpa att bli tilldelad en tydlig tid, som man får anpassa sig efter.

– Det är svårt för mig att i ett myller av människor bli behandlad på löpande band där någon säger "nästa" och sätta sig medan någon trycker en spruta i armen. Då är det upplagt för att jag ska svimma. Men jag vet att jag tar mig igenom det här med rätt stöd.

Tror att många avstår

Annons

Att slippa sitta och vänta och att vårdpersonalen talar lugnande, är några av de saker som brukar hjälpa. Hon behöver mycket mental förberedelse.

– Jag tror att det finns många som är som jag, men som tänker att de inte kommer att ta vaccinet eftersom för det är för jobbigt. Nu har jag inte ens ringt, men jag har tänkt att jag ska ringa till vårdcentralen och förklara läget.

TT: Har du upplevt pandemin och vaccinationskampanjer som särskilt triggande?

– Ja det har påverkat mig väldigt mycket, för jag insåg att jag vill ha vaccin men jag har varit jättestressad över att ta en spruta och sen kommer det att jag ska ta två doser, och nu är det någon som pratar om att det kanske kan bli tre.

Det finns hjälp att få mot sprutfobi, bland annat genom KBT-terapi. Men Maria Lindberg har inte sökt någon hjälp, i hopp om att på egen hand kunna övervinna rädslan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons