Annons

Lavrov: Nato är direkt inblandat

Rysslands utrikesminister anklagar Nato för att bli direkt inblandat i kriget när försvarsalliansen fortsätter att förse Ukraina med vapen och militär utbildning.
Ukraina • Publicerad 1 december 2022
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll en presskonferens på distans, som varade i två och en halv timme. Arkivbild.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll en presskonferens på distans, som varade i två och en halv timme. Arkivbild.Foto: Rysslands utrikesdepartement via AP/TT

– Ni bör inte säga att USA och Nato inte deltar i det här kriget, ni är aktiva deltagare i det, säger Sergej Lavrov i en videokonferens med journalister, där han enligt ryska regler benämner kriget som en "särskild militäroperation".

– Och inte bara genom att leverera vapen, utan också genom att utbilda manskap. Ni tränar deras militär på ert territorium, på Storbritanniens, Tysklands, Italiens och andra länders territorium.

Annons

Lavrov vill vidare göra gällande att Rysslands omfattande anfall mot Ukrainas elnät – vilket har inneburit att miljontals människor saknar värme i vinterkylan – enbart handlar om att försvaga Ukraina militärt och förhindra vapenleveranser från väst.

När utrikesministern får en fråga om det är aktuellt med samtal mellan Ryssland och USA i frågor av särskild strategisk vikt – som kärnvapenfrågan – säger han att inga sådana samtal kan hållas med en part vars mål är att "besegra eller förgöra Ryssland".

Ryssland har skjutit fram samtal med USA om att nå en samsyn om kärnvapen som skulle hållas denna vecka.

På annat håll meddelade Kremls talesperson Dmitrij Peskov att Ryssland inte har någon avsikt att godta en eventuell krigstribunal i framtiden, som ett svar på frågor om ett förslag som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har dryftat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons