Annons

"Inte ett brev man svarar på inom fem minuter"

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger att det krävs analys och diskussioner innan Sverige kan lämna ett svar på det brev som skickats från Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Ryssland/Sverige • Publicerad 2 februari 2022
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde under en gemensam pressträff efter samtal om säkerhetsläget i Europa.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde under en gemensam pressträff efter samtal om säkerhetsläget i Europa.Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges och Finlands regeringar har ännu inte svarat på brevet som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har skickat till ett stort antal länder inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), däribland Sverige och Finland.

– Det här brevet är skickat till väldigt många länder, och nu är det så att vi håller på att analysera brevet och kommer koordinera svar med Finland och med andra länder inom EU. Det handlar om synen på den europeiska säkerhetsordningen där Ryssland har en egen tolkning som skiljer sig från vår, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Annons

– Det är inte ett brev som man svarar på inom fem minuter.

"Inte acceptabelt"

Utrikesministern framträdde på en gemensam pressträff med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Finlands utrikes- och försvarsministrar Pekka Haavisto och Antti Kaikkonen, sedan de fyra suttit i möten under dagen.

– Varje land har rätt att välja sin egen säkerhetslösning. Det är inte acceptabelt att hota med att använda våld, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

– Den försämrade situation i och omkring Ukraina är oroande, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

Linde förklarade att Sverige tillsammans med Finland arbetar för att EU ska utöka sitt stöd till Ukraina och "agera kraftigt för att bemöta Rysslands agerande".

– Vi ser allvarligt på den ryska militära mobiliseringen i och omkring Ukraina. Maktspråk undergräver förutsättningarna att föra konstruktiva och diplomatiska samtal i de säkerhetsfrågor som Ryssland själv säger sig vilja diskutera, säger Linde.

Begärt klargörande

Lavrovs kravbrev kommer efter USA:s och Natos svar på ryska "säkerhetsförslag", i praktiken en kravlista, som presenterades före jul och som bland annat skulle innebära att försvarsalliansen inte tar emot några nya medlemsländer.

Ryssland har begärt ett klargörande av Sveriges och även Finlands position, rapporterar SR Ekot, som har tagit del av och publicerat brevet. Den ryske utrikesministern skriver bland annat att västmakterna inte kan välja och vraka bland de åtaganden som gjorts inom ramen för OSSE, och att inget land har rätt att stärka sin egen säkerhetssituation "på bekostnad av andra länders säkerhet", som han beskriver det.

Parisstadgan från år 1990, ett centralt dokument i OSSE-samarbetet, slår bland annat fast att varje land har rätt att välja sin egen väg i säkerhetspolitiken.

God försvarsberedskap

Säkerhetsläget i Europa är mycket ansträngt sedan Ryssland mobiliserat stridsfordon, artilleri och tiotusentals, möjligen över hundra tusen, soldater vid den ukrainska gränsen, och ställt ultimatum till USA och Nato.

Annons

Finlands försvarsberedskap är god, enligt försvarsminister Antti Kaikkonen.

– Vi ser inte omedelbart militära hot runt våra gränser, understryker han.

– Vi uppmanar och stöder starkt den diplomatiska lösningen på den nuvarande situationen. Detta är ytterst viktigt för både Finland och Sverige.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons