Annons

Lättnader för resor till EU föreslås

Restriktionerna för icke-nödvändiga inresor till EU ska lyftas för många – och hotet från nya virusvarianter ska hanteras genom en så kallad nödbromsmekanism, föreslår EU-kommissionen.
EU • Publicerad 3 maj 2021
Passagerare i munskydd på flygplatsen Orly i Frankrikes huvudstad Paris. EU-kommissionen vill lyfta vissa restriktioner för inresande till EU.
Passagerare i munskydd på flygplatsen Orly i Frankrikes huvudstad Paris. EU-kommissionen vill lyfta vissa restriktioner för inresande till EU.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Kommissionen vill i nuläget införa lättnader för resenärer från länder med "ett gott epidemiologiskt läge" och för personer som är fullvaccinerade med ett EU-godkänt vaccin, enligt ett pressmeddelande. Personer som senast 14 dagar före inresan fått den sista dosen vaccin ska kunna åka in i EU, enligt förslaget. Barn undantas från reglerna och tillåts resa in i EU med sina vaccinerade föräldrar om de kan uppvisa ett negativt covidtest som tagits de senaste 72 timmarna.

På sikt kan detta utvidgas till personer som fått de vaccin som fått nödgodkännande från världshälsoorganisationen WHO.

Annons

När det gäller "nödbromsen" är denna tänkt att göra det möjligt för medlemsstaterna att snabbt införa tillfälliga begränsningar för resor från ett särskilt drabbat land.

Medlemsstaterna väntas börja diskutera förslaget på teknisk nivå under tisdagen, följt av ett möte på EU-ambassadörsnivå på onsdagen. När stats- och regeringscheferna väl gett sitt godkännande är det upp till medlemsstaterna att införa förändringarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons