Annons

Lättade restriktioner ger uppsving för kondomer

Under pandemiåret köpte svenskarna sexleksaker som aldrig förr, men nu laddar vi för att träffa andra. Kondomförsäljningen har ökat rejält i takt med att restriktionerna lättat.
Samlevnad • Publicerad 4 juli 2021
Det verkar som om fler tänker att de ska få användning för kondomer i sommar. Arkivbild.
Det verkar som om fler tänker att de ska få användning för kondomer i sommar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

RFSU:s kondomförsäljning för maj och juni talar sitt tydliga språk. Nu ser svenskarna och deras nordiska grannar fram emot en "Summer of love".

– Det vi ser för både maj och juni är att försäljningen lyfter rejält jämfört med förra kvartalet – men även jämfört med förra året som ändå var förhållandevis stabilt på våra marknader, säger Anette Otterström på RFSU.

Rasat kraftigt

Annons

I länder där man haft hårdare restriktioner har försäljningen rasat kraftigt, men i Sverige som varit förhållandevis öppet har tappet inte varit särskilt stort. Ändå har RFSU:s kondomförsäljning i maj och juni ökat med 19 procent jämfört med samma period förra året.

I Norge, som haft mer omfattande nedstängningar, har försäljningen gått upp 29 procent under andra kvartalet. För Norden totalt ligger ökningen på 16 procent för maj och juni.

Förra året ökade försäljningen av sexleksaker, vilket kan ha sin förklaring i att restriktionerna fått fler att stanna hemma och experimentera på egen hand. Kan den ökade försäljningen av kondomer betyda att vi är redo att träffa andra än oss själv? Det tror Anette Otterström.

– Det verkar finnas en känsla av att "nu får man". Sedan får vi se hur försäljningen av sexleksaker utvecklas när allt blir som vanligt.

Följer rekommendationer

Även om RFSU gläder sig åt den ökade kondomförsäljningen, och med det den förmodade användningen, är man försiktiga med att prata om en kommande Summer of love, säger Anette Otterström.

– Det viktigaste för oss, precis som för samhället i stort, är att vi följer de rekommendationer som gäller i pandemin. Men vi vet också att behovet för alla att träffas och komma nära är stort. Och den ökade försäljningen visar tydligt att kondomen är viktig.

Fakta: Kondomanvändning

Nästan varannan svensk, 48 procent, använder kondom när man ligger med ny partner. Det är en ökning med tio procent sedan 2016.

Bland unga mellan 21 och 35 år tar mer än hälften, 54 procent, fram kondomen med en ny partner.

Den som föreslår kondom uppfattas ofta som självsäker och erfaren (48 procent) samt ansvarsfull (70 procent) av unga mellan 21 och 35 år, enligt en undersökning som RFSU gjort.

Källa: RFSU

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons