Annons

Lastfartyg på grund på Fårö

Ett större lastfartyg har gått på grund på Fårö.
Fartyget tycks ha farit rakt mot ön och upp på en strand. Ingen har kommit till skada och det tycks inte ha gått hål på skrovet.
Sjötrafik • Publicerad 5 juni 2021
Ett större lastfartyg gick på grund på Fårö på lördagsmorgonen.
Ett större lastfartyg gick på grund på Fårö på lördagsmorgonen.Foto: Karl Melander/TT

Vid klockan fyra på lördagsmorgonen gick ett svenskt larm ut till det finskflaggade fartyget Ramona, då det hade satt kurs rakt mot Fårös västra kust.

– Sedan visar det sig att det går på grund med åtta knops hastighet, säger Sara Jönsson vid Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

Spikrakt mot land

Annons

Det 75 meter långa fartyget är lastat med timmerstockar och hade lämnat Klintehamn på Gotlands västkust för att ta den norra vägen runt ön och sedan fortsätta mot Lettlands huvudstad Riga.

När det närmade sig Fårö, som ligger norr om Gotlands norra spets, svängde det dock inte för att ta vägen runt ön utan fortsatte rakt mot den. Trafiktjänster visar hur fartyget gick i spikrak kurs mot land och bromsade in ganska sent.

Grundstötningen skedde ganska långt söderut på Fårökusten, söder om Lauterviken utanför ett naturreservat. Bilder som Hela Gotland har publicerat visar hur fartyget ser ut att ha kört rakt upp på den steniga stranden och blottar främre delen av bottenskrovet.

Hur detta kunde ske är ännu oklart. Fartygets kapten var inte berusad, men det finns en misstanke om grov vårdslöshet i sjötrafik.

Oskadda ombord

Totalt fem personer befann sig ombord på fartyget. Det tycks inte ha gått hål på skrovet.

– Det är lugnt ombord och ingen fara för personerna där, säger Sara Jönsson.

– Det blev inte så mycket sjöräddning här utan det tas över av Statens haverikommission och kustbevakningen i första hand.

I nästa steg ska det säkerställas att inget läcker från fartyget.

– Vi har våra enheter på plats som ska påbörja dykning under eftermiddagen. Än så länge är det ingen risk för utsläpp, säger Emma Almgren vid Kustbevakningens ledningscentral.

I ett senare steg ska det redas ut hur fartyget bäst kan bärgas från platsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons