Annons

Låst läge i förhandlingar om Jemenbelägring

Jemen • Publicerad 28 maj 2022
Staden Taiz i Jemen har länge varit utsatt för strider i inbördeskriget. Arkivbild.
Staden Taiz i Jemen har länge varit utsatt för strider i inbördeskriget. Arkivbild.Foto: Abdulnasser Alseddik/AP/TT

Jemens stridande parter kunde inte nå en överenskommelse om att Huthirebellerna ska avbryta en belägring av staden Taiz.

Svenske FN-diplomaten Hans Grundberg leder förhandlingarna som hålls i Jordanien. Han sade att tre dagar av samtal rört en första runda av förhandlingar om att åter öppna vägarna till bergsstaden Taiz, omkring 25 mil från huvudstaden Sanaa.

Annons

Taiz strategiska läge och dess framtida status kan vara avgörande för de svåra försöken att nå fred i Jemen. Parterna har dock inte lämnat förhandlingarna i Amman, men det är oklart om nya förhandlingar kommer att hållas.

Jemen har varit i krig sedan 2015, ett år efter att Huthirebellerna intog huvudstaden Sanaa. Omkring 3,3 miljoner människor har sedan dess tvingats på flykt och hungersnöden är stor. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons