Annons

Larmet: Hockeyklubborna på väg att ta slut

Det börjar bli brist på ishockeyklubbor i NHL på grund av att coronaviruset stängt tillverkningen i Kina.
Även svenska SHL-spelare kan drabbas.
Ishockey • Publicerad 11 februari 2020
Bostons Jake DeBrusk, till höger, håller hårdare i sina hockeyklubbor för tillfället. På grund av coronaviruset står klubbproduktionen i Kina still. Arkivbild.
Bostons Jake DeBrusk, till höger, håller hårdare i sina hockeyklubbor för tillfället. På grund av coronaviruset står klubbproduktionen i Kina still. Arkivbild.Foto: Paul Vernon/AP/TT

De två största klubbleverantörerna Bauer och CCM tillverkar sina klubbor i Kina. Så när fabrikerna aldrig öppnade efter det kinesiska nyåret, på grund av coronaviruset, började det bli oroligt i hockeyvärlden.

– Det är exakt likadant över hela världen. Vi tar det dag för dag och jobbar tajt med lagen och hör vilka spelare som har eller inte har klubbor och sedan försöker vi hitta på lösningar, säger Marcus Johnsson, internationell marknadschef på svenska Bauer Hockey AB, till TT.

Annons

– Än så länge är det inga problem för våra lag, de har de produkter som de behöver just nu, men framöver får vi se.

Spelare anpassar sig

Johnsson säger att varje elitlag beställer klubbor så att de har tillräckligt för en tid framöver och sedan görs en komplettering mitt under den perioden. Tack vare att utbrottet av coronaviruset skedde i samband med det kinesiska nyåret, då produktionen ändå stod stilla, hade leverantörerna redan säkrat upp med klubbor.

– Man planerar alltid in så att man står sig under den perioden (kinesiska nyåret) så än så länge är det inget lag som har problem, säger Johnsson.

– Jag tror också att spelarna har blivit informerade om situationen och försöker anpassa sig därefter.

Tidningen Boston Globe skriver att en NHL-spelare normalt tar med en ny klubba till varje match och har tre stycken färdigtejpade varje gång han går ut på isen.

Tv-bolaget NBC:s hockeyanalytiker Pierre McGuire säger, enligt Boston Globe, att en materialförvaltare för ett NHL-lag sagt till honom att de flesta spelarna i laget ransonerar klubbanvändningen till en klubba för träning och två för matcher.

"Kanske ändra taktik"

Bostons Jake DeBrusk, som använder Bauers senaste modell med hål i klubbladet, säger att han har cirka tio klubbor just nu.

– Jag sparar inte på dem, för jag älskar att skjuta med dem. Men om det blir kris kanske jag måste ändra taktik, säger DeBrusk till Boston Globe.

Framöver tänker han inte ge några klubbor till supportrar.

– Klubborna är värda guld just nu. Jag vill behålla så många som möjligt.

Annons

När produktionen väl är igång igen går det snabbt att få leverans, säger Marcus Johnsson.

– Det är ingen större väntetid. Att producera klubbor går väldigt snabbt, och sedan tar vi snabbast möjliga leverans, säger han.

Det lär inte bli någon brist på hockeyklubbor för barn, ungdomar och amatörer som köper sina klubbor själva. Sportbutikerna har tagit in klubbor så att det ska räcka för hela säsongen.

Ingela Ahlberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons