Annons

Larmet från Kabul: "Inga pengar att köpa bröd"

Människor flyr hals över huvud då talibanerna tar över Afghanistan provins för provins. Många hamnar i huvudstaden Kabul, där desperationen breder ut sig.
Afghanistan • Publicerad 13 augusti 2021
Afghanska internflyktingar får vård i en park i Kabul.
Afghanska internflyktingar får vård i en park i Kabul.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Bland internflyktingarna i den afghanska huvudstaden finns omkring 72 000 barn, enligt en uppskattning från Rädda Barnen. Vissa får plats i något av de tältläger som slagits upp i utkanten av Kabul, men många hamnar på gatan eller tvingas sova i övergivna lagerlokaler och liknande.

Wazhma Frogh, grundare av Organisationen för kvinno- och fredsstudier och medlem av fredsrådet HPC, säger till nyhetskanalen CNN att fler än 60 000 familjer bor på Kabuls gator efter att ha flytt våldet i andra delar av landet.

Annons

– Det är familjer med små barn, tvååringar, treåringar, fyraååringar, som bor på gatan, säger hon.

Olika organisationer gör helt olika uppskattningar och det verkliga antalet som befinner sig i Kabul, och hur många av dem som saknar tak över huvudet, är okänt.

En 35-årig gatuförsäljare från Kunduzprovinsen berättar för brittiska BBC att han flydde till Kabul efter att talibanerna tänt eld på hans hus. Nu lever han på gatan.

– Vi har inga pengar att köpa bröd eller medicin till mitt barn, säger mannen.

Från runt om i landet kommer oroväckande rapporter om förödelse efter talibanernas framfart, som har tagit omvärlden på sängen.

– Allt i Kunduz har plundrats, säger Amruddin Wali, som leder provinsrådet i Kunduz, vars huvudstad med samma namn togs över av talibanerna förra helgen, till afghanska Tolo News.

– Regeringen har hittills inte gjort någonting, konstaterar journalisten Naseer Sadiq, baserad i norra Afghanistan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons