Annons

Larm om fågelinfluensa – höns hålls inomhus

Alla fjäderfän i Sverige ska i största möjligaste mån hållas inomhus, sedan flera fall av fågelinfluensa har rapporterats i Europa.
Djur • Publicerad 9 november 2020
Svenska höns måste nu hållas inomhus för att undvika fågelinfluensan som sprids i Europa. Arkivbild.
Svenska höns måste nu hållas inomhus för att undvika fågelinfluensan som sprids i Europa. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Både vilda och tama fåglar har anträffats smittade i Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och Danmark. Jordbruksverket har därför valt att höja till skyddsnivå 2 av 3 för alla fågelbesättningar, för att undvika kontakt mellan fjäderfän och vilda fåglar.

Människor har än så länge inte blivit sjuka av den aktuella virustypen, H5N8.

Annons

– Viruset har hög dödlighet hos fåglar. Får man ett utbrott får det stora konsekvenser och förutom att många fåglar blir sjuka och dör, kan det leda till bland annat handelsrestriktioner, säger Lotta Hofverberg som är chef för smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket, till SVT Nyheter.

Fjäderfän, som höns, ska hållas inomhus. Undantag kan göras för ankor, gäss och strutsfåglar, som får hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten måste ges inomhus eller under ett skydd ute. Det samma gäller för privata hobbyhöns och sällskapsfåglar.

Djurhållare uppmanas att ha extra koll på djurens hälsoläge, så att misstänkta fall av fågelinfluensa upptäcks tidigt. Viruset sprids med vilda fåglar och när det påträffats så nära Sverige bör alla även vara uppmärksamma på fåglar i naturen.

– Hittar man döda fåglar i naturen vill vi ha in dem för undersökning, säger Malin Grant på Statens veterinärmedicinska anstalt, till SVT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons