Annons

Lärarnas riksförbund kräver ny skolreform

Utbildning • Publicerad 9 juni 2019
Lärarnas riksförbund vill slopa introduktionsprogrammen för att fler ska kunna ta en gymnasieexamen. Arkivbild.
Lärarnas riksförbund vill slopa introduktionsprogrammen för att fler ska kunna ta en gymnasieexamen. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Gymnasieskolans introduktionsprogram är ett systemhaveri och borde läggas ner. Det skriver ordförande för Lärarnas riksförbund Åsa Fahlén i en debattartikel i .

Introduktionsprogrammen är till för elever som saknar behörighet till gymnasiet. Dock klarar endast sex procent av programmets elever att ta en gymnasieexamen efter tre år, enligt Skolverket.

Annons

"Eleverna fastnar i en återvändsgränd där övergången till gymnasieskolans nationella program är skrämmande låg", skriver Fahlén.

Lärarnas riksförbund vill i stället att en helt ny skolreform etableras. Bland annat måste skolplikten förlängas till 18 år för elever som saknar gymnasiebehörighet, och kontakten mellan nyanlända och övriga elever öka för att stärka språkinlärningen, enligt förslaget.

Nyanlända elever som gått miste av mycket av sin skolgång ska dessutom kunna gå kortare lärlingsliknande utbildningar som leder till jobb snarare än en gymnasieexamen, skriver Fahlén.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons