Annons

Lantmäteriet ska bistå vid brottsutredningar

Brott • Publicerad 8 juni 2023
Lantmäteriet ska bidra till bekämpning av fastighetsbrott. Arkivbild.
Lantmäteriet ska bidra till bekämpning av fastighetsbrott. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Lantmäteriet ska i högre grad bidra till bekämpning av fastighetsbrott, och har sedan förra året utrett hur det bäst kan genomföras. Nu är det arbetet klart, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

"Lantmäteriets information är värdefull för brottsbekämpande myndigheter, vi har förutsättningar att ta ett större ansvar i arbetet mot kriminalitet kopplat till fastigheter", säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör för Lantmäteriet, i pressmeddelandet.

Annons

Myndigheten har tagit fram förslag på ett antal åtgärder som kommer att presenteras inom kort.

I pressmeddelandet skriver Lantmäteriet bland annat att "fokus i ett framtida brottsbekämpande uppdrag bör ligga på bearbetning och analys av fastighetsinformation och inte på utredning av om brott begåtts", samt att ett flertal lagändringar behövs så att Lantmäteriet kan dela information – och samarbeta – med brottsbekämpande myndigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons