Annons

Länsstyrelsen uppmanar: Skjut mufflonfår

Djur • Publicerad 2 juli 2023
Länsstyrelsen vill bromsa spridningen av mufflonfår, som dykt upp i Östhammar i Uppsala län, och uppmanar till jakt. Arkivbild.
Länsstyrelsen vill bromsa spridningen av mufflonfår, som dykt upp i Östhammar i Uppsala län, och uppmanar till jakt. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett 20-tal mufflonfår började dyka upp på Gräsö östra skärgård i Östhammars kommun i våras. Djuren, som inte finns naturligt i länet, misstänks ha placerats ut illegalt tidigare i år av ett företag som säljer jaktupplevelser, något UNT tidigare rapporterat.

Fåren hade hål i öronen efter öronmärkning, ett tecken på att de tidigare levt i hägn. Eftersom öronmärkningen var borta antas de inte heller ha rymt.

Annons

Länsstyrelsen, som befarar att mufflon parar sig med tamfår, sprider sjukdomar, och orsakar skador på skog och grödor uppmanar nu till jakt på djuren, uppger UNT.

Har man jakträtt får man jaga mufflon alla tider på året. Länsstyrelsen i Uppsala län uppmanar nu länsinvånare att polisanmäla om de ser någon sätta ut mufflonfår i naturen. De som har jakträtt uppmanas i sin tur att skjuta djuren och göra en polisanmälan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons