Annons

Långsam rösträkning ökar spänningar i Kenya

Kenya • Publicerad 14 augusti 2022
Soldater på vakt i den nationella rösträkningscentralen i Nairobi på söndagen.
Soldater på vakt i den nationella rösträkningscentralen i Nairobi på söndagen.Foto: Sayyid Abdul Azim/AP/TT

Kenyas i huvudsak fredliga valprocess drabbades av störningar sent på lördagen då bråk uppstod utanför den nationella rösträkningscentralen.

Kravallpolis kunde dock snabbt lugna ner situationen. Bråket uppstod i samband med att en företrädare för toppkandidaten Raila Odingas kampanj utropat att rösträkningscentralen är "en brottsplats". Både Odingas och rivalen William Rutos läger har kommit med overifierade anklagelser om fusk i väntan på det officiella resultatet i tisdagens val.

Annons

Valkommissionen har medgett att rösträkningen, där de elektroniskt registrerade rösterna stäms av mot manuella röstlängder, borde ha gått snabbare. Man har dock en vecka på sig efter valet att nå fram till ett resultat.

Läget är jämnt mellan den mångårige oppositionsledaren Odinga – som fått stöd av den sittande presidenten Uhuru Kenyatta efter att de båda rivalerna slöt en oväntad pakt 2018 – och den nuvarande vicepresidenten Ruto.

Tidigare valprocesser har präglats av oroligheter. Men årets val har i stort gått lugnt till.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons