Annons

Stort intresse för spridning av drönarbilder

Samhälle • Publicerad 7 augusti 2022
Den som tagit bilder med drönare får vänta länge på tillstånd för att få sprida dem vidare. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Den som vill sprida bildmaterial som tagits av drönare behöver tillstånd från Lantmäteriet. Just nu är deras handläggningstid för sådana ärenden 40 arbetsdagar, rapporterar P4 Värmland.

Bland de sökande finns kommuner, nyhetsmedier, mäklare och privatpersoner.

Annons

Nu får myndigheten ta emot en del klagomål. Anders Sandin är verksamhetsområdeschef för geodata på Lantmäteriet och han förstår att väntetiden kan ställa till problem.

– Framför allt är det beklagligt för de som har en kommersiell verksamhet, säger han till radiokanalen.

Syftet med tillståndskravet är att skydda känslig information som är viktig totalförsvaret.

De senaste fem åren har antalet ansökningar om tillstånd för att få sprida drönarbilder gått från cirka 700 till drygt 23 000.

I år räknar Lantmäteriet med att få in 30 000 sådana ansökningar. Myndigheten vill att regeringen skjuter till mer resurser för hanteringen av spridningstillstånd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons