Annons

Expert: Lång väg tills regeringen svärs in

Uppgörelsen är en stor framgång för oppositionsledaren Yair Lapid, säger Israelexperten Anders Persson. Men frågan är om det går att ta ut segern redan nu.
Israel • Publicerad 3 juni 2021
Naftali Bennett, partiledare för högernationalistiska Yamina, och Yair Lapid, som leder Yesh Atid, utgör hörnstenarna i den koalition som vill styra Israel framöver.
Naftali Bennett, partiledare för högernationalistiska Yamina, och Yair Lapid, som leder Yesh Atid, utgör hörnstenarna i den koalition som vill styra Israel framöver.Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Förhandlingarna pågick in i det sista, men slutligen kom beskedet att alla partierna skrivit under på att ingå i alliansen.

– Det är en stor seger för förändringsblocket som de kallar sig för, säger Anders Persson, som forskar om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet.

Annons

Han är inte förvånad över att de kom överens till slut.

– Förmodligen hade flera av dem fått betala ett högt pris ifall det hade blivit ett nytt val. Flera av partierna är små och kan hamna under spärren.

"Dragits med förlorarstämpel"

Anders Persson säger att uppgörelsen är en stor politisk framgång för Yair Lapid (partiledare för Yesh Atid) och Naftali Bennett (ledare för högernationalistiska Yamina).

– Båda de två har ju länge dragits med förlorarstämpel.

Men det är fortfarande ett antal dagar kvar innan regeringen ska sväras in. I dagsläget har den nya regeringen stöd av en majoritet i parlamentet.

– Men det förutsätter att alla knessetledamöterna röstar för dem. Och det är inte säkert. Så det finns en anledning att tolka det här med försiktighet.

Ohelig allians

Anders Persson beskriver den nya regeringen som en ohelig allians av sällan skådat slag.

– En av de mest oheliga politiska allianser som den demokratiska världen skådat i modern tid.

– Det är också en stor och brokig allians med åtta partier inblandade.

Fram till dess att den nya regeringen ska sväras in kommer förmodligen den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu att göra allt för att locka över ledamöter till sin sida.

– Han kommer att kämpa in i kaklet. Det återstår att se om han har fler ess i rockärmen, säger Anders Persson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons