Annons

Lånefesten kan ta slut snabbt

Lånefesten med pandemistimulanser från Riksbanken som bränsle kan vara på väg mot ett abrupt slut.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2022
Trycket på riksbankschefen Stefan Ingves att strama åt penningpolitiken har ökat inför årets första räntebesked. Arkivbild.
Trycket på riksbankschefen Stefan Ingves att strama åt penningpolitiken har ökat inför årets första räntebesked. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Trycket på Riksbanken att strama åt penningpolitiken med räntehöjningar och minskade stödköp har ökat markant inför årets första räntebesked på torsdag.

Två höjningar av Riksbankens reporänta redan i år. Det är vad prissättningen på marknaden målar upp som det troligaste scenariot just nu. Efter det räknar marknaden med minst fyra höjningar till fram till slutet av 2024, enligt en rapport från storbanken SEB.

Annons

– Det är jättestora rörelser på marknaden de sista dagarna, bekräftar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Snabba höjningar av reporäntan skulle dra med sig boräntor uppåt. Högre räntor skapar även ett generellt tryck nedåt på priser på tillgångar som bostäder och aktier.

Högsta inflationen på 14 år

Det handlar än så länge mest om externa faktorer som skapar trycket på Riksbanken just nu, även om inflationsförväntningar och underliggande inflation i Sverige också har rört sig uppåt och SCB nyligen redovisat en KPIF-inflation på 4,1 procent för december – den högsta nivån på 14 år.

Norge och Storbritannien har redan rivstartat med räntehöjningar. Och det kommer tydliga signaler från USA:s centralbank om att räntan där kan höjas flera gånger i år. Trycket på Riksbanken ökade samtidigt markant i veckan som gick, då ECB-chefen Christine Lagarde pekade på uppåtrisker när det gäller inflationen och på en presskonferens inte ville säga att hon utesluter räntehöjningar i år.

SEB-ekonomen Olle Holmgren tonar ned risken för höjd svensk styrränta i närtid. Han tror inte heller att Riksbanken redan på torsdagens möte kommer att justera räntebanan – alltså tidigarelägga tidpunkten för när Riksbanken tror det är dags att höja räntan. Han räknar även med att Riksbanken avstår från att signalera en början på en avveckling redan i år av att den jättelika stödköpsportföljen som byggts upp i pandemin.

Tydliga uppåtrisker

Torbjörn Isaksson på Nordea gör en annan bedömning, om inte någon från ECB de närmaste dagarna tydligt går ut och förändrar bilden av att räntehöjningar är på gång redan i år.

– Det återstår att se om det verkligen händer. Men om ECB skulle höja räntan i år är det troligt att Riksbanken gör också, säger han.

– Det är nu det händer. Det är nu inflationsgrytan kokar, tillägger han.

Enligt Isaksson ligger tydliga uppåtrisker för inflationen bakom marknadens prissättning.

Samtidiga räntehöjningar från ledande centralbanker skulle få stor effekt på världsekonomin och därmed den exportberoende svenska ekonomin, enligt Isaksson.

Annons

– Det här är jätteviktigt för global tillväxt. Det finns en risk att tillväxten bromsar in mer än vad som ligger i prognoserna senare i år, säger han.

Svår balansakt

Olle Holmgren beskriver läget som en svår balansakt för Riksbanken, vars direktion efter torsdagens möte har fyra penningpolitiska möten till på sig under 2022 där de kan flagga för räntehöjningar och andra åtstramningar.

Om Riksbanken rör sig för mycket i marknadens riktning riskerar det att elda på inflationsoron, enligt Holmgren. Samtidigt ser han en risk för Riksbankens förtroende om man väntar för länge med att ge signaler om räntehöjningar inför det att de kommer.

TT: Är det svårt för Riksbanken att stå emot när marknaden trycker på?

– De följer naturligtvis detta noga, överväger vilken taktik de ska ha och funderar på vad det är marknaden ser, säger Holmgren.

Fakta: Årets första räntebesked

Riksbanken, med ett inflationsmål på 2 procent, kommer med årets första räntebesked på torsdag.

Räntebeskedet kommer sedan den så kallade KPIF-inflationen lyft i december till 4,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Fast om man räknar bort energipriserna sjönk KPIF-inflationen till 1,7 procent.

Inför räntebeskedet pekar prissättningen på marknaden mot att Stefan Ingves och hans direktion höjer styrräntan från noll till 0,50 procent redan i år – och därmed tar rygg på mer hökaktiga centralbanker i länder som USA, Storbritannien och Norge.

Enligt senaste räntebeskedet från Riksbanken, från slutet av november i fjol, räknar direktionen med att inte behöva höja räntan förrän i slutet av 2024 och planen är att under 2022 bibehålla volymen på den obligationsportfölj som har byggts upp av de massiva stödköpen under pandemin genom att köpa nya obligationer i takt med att befintligt innehav löper ut.

Riksbanken har sedan hösten 2014 haft styrräntan på noll eller minus.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons