Annons

Landslaget sörjer Lennart Johansson

Landslaget sörjer svensk fotbolls främste ledare.
Inför EM-kvalet mot Malta på Friends arena hålls en tyst minut för Lennart Johansson och spelarna bär troligen sorgband.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2019

Det är inte bara i Sverige som Johanssons bortgång uppmärksammas. Det kommer att hållas en tyst minut i samtliga matcher i Nations League och i EM-kvalet de kommande dagarna.

Svenska fotbollförbundet vill även hedra Lennart Johansson i samband med Sveriges första VM-match mot Chile på tisdag.

Annons

Stefan Pettersson var aktiv i IFK Norrköping och IFK Göteborg när Johansson basade över svensk fotboll som förbundsordförande. Senare sprang de på varandra när Pettersson spelade i Ajax och Johansson omdanade den europeiska cupfotbollen som Uefa-ordförande.

– När jag tänker på Lennart är det hans karisma, känslan man fick när man var i närheten att det här är en äkta man som man ska ha respekt för. Och så minns jag hans enormt fasta handslag.

"En man som ska äras"

– Han var fantastisk på det sättet att han kunde tala med vem som helst på vilken nivå som helst. Det var inga som helst konstigheter, så det är tråkigt att han gått bort, säger Stefan Pettersson.

Tom Prahl, landslagets matchbevakare och tidigare allsvensk tränare i Trelleborg, Halmstad och Malmö FF, hoppas att minnet av Lennart Johanssons gärning står sig länge.

– Har du varit Uefa-president och vicepresident i Fifa och vår starke man... utan överdrift är han den störste fotbollsledaren vi har haft i Sverige genom tiderna. Det är en man som ska äras och kommas ihåg.

– Jag har träffat honom genom åren i samband med prisutdelningar och så vidare. Han var en väldigt vänlig man som tog sig tid att stanna och prata. Trots att jag inte har jobbat under honom har jag en väldigt bra bild av honom, säger Prahl.

"Sveriges största idrottsledare"

Anfallsveteranen Marcus Berg reagerade så här på Johansson bortgång:

– Han är en av Sveriges största idrottsledare och jag tror att han har gjort avtryck i i stort sett hela fotbollsvärlden. Allt han har gjort för fotbollen är otroligt uppskattat. Att en svensk varit med på den scenen är stort

Robin Quaison, en av landslagsspelarna som tidigare har spelat i AIK:

– En väldigt stor AIK:are som har varit viktig för svensk fotboll och framför allt europeisk fotboll, säger han.

Annons

– Mina tankar går till hans nära och kära.

Kristoffer Olsson:

– Tragiskt , så klart. Jag såg det i morse... En ikon. Det senaste minnet som jag har av honom var när han lämnade över Lennart Johanssons pokal i Kalmar. Det var fint på något sätt, säger mittfältaren som var en av AIK:s nyckelspelare när förra säsongen slutade med ett SM-guld.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons