Annons

Ordkrig efter incident mellan krigsfartyg

USA och Ryssland utbyter anklagelser mot varandra sedan två örlogsfartyg från länderna kom farligt nära varandra i Östkinesiska havet.
Ryssland/USA • Publicerad 7 juni 2019
En bild släppt av den amerikanska marinen från incidenten visar den ryska jagaren Admiral Vinogradov till vänster med krökt kölvatten och den amerikanska robotkryssaren USS Chancellorsville till höger.Foto: Petty Officer 1st Class Christopher J Krucke/AP/TT

Enligt den ryska marinen gjorde farlig manövrering att robotkryssaren USS Chancellorsville kom bara 50 meter ifrån den ryska jagaren Admiral Vinogradov, som tvingades vidta nödåtgärder för att undvika en kollision. Amiral Viktor Kravtjenko, före detta stabschef för ryska marinen, anklagar i ett uttalande till nyhetsbyrån Interfax USA för "huliganism".

Moskva säger sig ha protesterat i Washington.

Annons

Amerikanska marinen slår helt ifrån sig och uppger att den ryska jagaren kom i hög fart bakifrån till mellan 15 och 30 meter från USS Chancellorsville och att säkerheten för både fartyg och besättning riskerats. Amerikanerna kallar manövern för "farlig och oprofessionell".

På bilder som USA släppt tyder kölvattnet efter den ryska jagaren på att den girat mot det amerikanska fartyget före incidenten.

En talesperson för amerikanska marinen säger att en helikopter försökte landa på USS Chancellorsville men tvingades avbryta när jagaren dök upp. Enligt talespersonen säger internationella navigationsregler att det fartyg som närmar sig bakifrån ska försäkra sig om säkerheten för det fartyg som det försöker passera.

USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan säger att Washington ska protestera hos ryssarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons