Annons

Läkare utan gränser: Sjukhus attackerades

Organisationen Läkare utan gränser (MSF) skriver i ett att deras utsända i staden Mykolajiv i södra Ukraina tidigare i veckan bevittnade hur ett sjukhus attackerades.
Ukraina • Publicerad 6 april 2022
Förra veckan attackerades även det regionala regeringshögkvarteret i Mykolajiv.
Förra veckan attackerades även det regionala regeringshögkvarteret i Mykolajiv.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

"Flera explosioner skedde i närheten av vår personal under cirka 10 minuter", säger Michel-Olivier Lacharité, landansvarig för MSF i Ukraina.

MSF:s personal var på plats vid ett sjukhus för att träffa företrädare för lokala hälsomyndigheter när det ryska flygangreppet inträffade, runt halv fyra på eftermiddagen.

Annons

"Det är omöjligt att bomba en så pass stor plats i ett bostadsområde mitt på eftermiddagen utan att träffa offentliga byggnader och orsaka civila offer", säger Lacharité.

MSF uppger att flera sjukhus i närheten har skadats vid attacker de senaste dagarna, bland annat regionens barnsjukhus. Organisationen undersöker nu möjligheten att utöka sitt arbete i Mykolajiv.

"När de (MSF-personalen) lämnade området såg teamet flera skadade människor och minst en död kropp. Vi kan dock inte ge några exakta siffror över antal dödade och skadade. Turligt nog kunde vår personal ta skydd och ingen av dem skadades av explosionerna. Däremot blåstes alla rutor ut på deras bil som stod parkerad vid sjukhusets entré", säger Michel-Olivier Lacharité.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons