Annons

Läkare kritiseras för receptslarv

Sjukvård • Publicerad 7 maj 2019
En tom karta med tramadol slängd på en gångstig i Malmö. Arkivbild.
En tom karta med tramadol slängd på en gångstig i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En skånsk vårdcentralsläkare föreslås få indragen rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel. Läkaren har skrivit ut stora mängder av sådana preparat till 19 patienter utan närmare medicinska överväganden, skriver .

En patient fick till exempel 3 200 tabletter tramadol utskrivet på ett bräde. I en del av fallen har det handlat om patienter med känd missbruksproblematik och detta har läkaren varit medveten om. Granskningen av läkarens förskrivningar inleddes efter att en patient behövt vård för överdos.

Annons

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vill att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutar om indragen behörighet att skriva ut narkotikaklassade preparat och dessutom en treårig prövotid för läkaren.

Ivo anser att läkaren uppvisat oskicklighet i sin yrkesutövning och att det finns risk för att patientsäkerheten äventyras. Läkaren har förklarat sitt agerande med hänvisning till arbetssituationen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons