Annons

Läkare: Georgiens expresident förgiftad

Georgiens tidigare president Mikhail Saakasjvili har förgiftats av tungmetaller, och det finns risk att han dör om han inte får rätt behandling, enligt en medicinsk rapport.
Georgien • Publicerad 5 december 2022
Den georgiske expresidenten under en domstolsförhandling i december 2021. Arkivbild.
Den georgiske expresidenten under en domstolsförhandling i december 2021. Arkivbild.Foto: Irakli Gedenidze/AP/TT

54-årige Saakasjvili flyttades i fjol till sjukhus efter att ha hungerstrejkat i 50 dagar i protest mot att han fängslats.

Enligt människorättsgrupper var frihetsberövandet politiskt motiverat.

Annons

I rapporten som har spridits av Saakasjvilis juridiska företrädare säger toxikologen David Smith, verksam i USA, att testandet visar på tungmetaller i Saakasjvilis kropp.

"I en rimlig grad av medicinsk säkerhet" bedömer Smith att expresidenten fått i sig kvicksilver och arsenik efter att han fängslats.

Risken för dödlighet är utan adekvat behandling "överhängande", enligt Smith.

Georgiska myndigheter hävdar att exledaren får adekvat vård.

Enligt läkaren Tengiz Tsuladze som ingår i ett läkarråd som bildats av en georgisk människorättsombudsman har Saakasjvili tappat mer än 40 kilo sedan han frihetsberövades.

Västvänlige Saakasjvili var president i Georgien mellan 2004 och 2013. Han dömdes 2018 i sin frånvaro till fängelse för maktmissbruk i hanteringen av de regeringskritiska demonstrationerna i landet 2007. Han fängslades i oktober 2021, kort efter att han återvänt från exil i Ukraina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons