Annons

Läkare förlorar legitimation efter omskärelser

Medicin • Publicerad 10 maj 2019
En läkare förlorar legitimationen efter flera misslyckade omskärelser. Arkivbild.
En läkare förlorar legitimationen efter flera misslyckade omskärelser. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

En bebis fick allvarliga brännskador efter att vävnad bränts bort med en så kallad diatermiapparat. En sjuårig pojke fick opereras efter att en kompress lötts fast på hans hud.

Nu återkallar hälso-, och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, legitimationen hos en läkare i Linköping som anmälts för flera misslyckade omskärelser, rapporterar

Annons

Läkaren har tidigare varit verksam på Motala lasarett, och även där prövats av HSAN. Under det senaste året har han i stället arbetat vid en skönhetsklinik i Linköping. Där har han utfört flera omskärelser på pojkar, skriver Corren.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har funnit allvarliga brister i åtminstone tio av fallen. Läkaren har bland annat opererat på pojkar utan att söva ned dem, och använde lokalbedövning på en månadsgammal bebis vilket gav barnet svåra kramper.

Omskärelse, där hela eller delar av förhuden avlägsnas från penis utan medicinsk orsak, är lagligt i Sverige sedan 2001.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons