Annons

Läkare döms för våldtäkt

En läkare döms till fängelse i tre och ett halvt år för grov fridskränkning och våldtäkt, rapporterar
Brott • Publicerad 6 april 2022
Läkaren får straffet mildrat eftersom han förlorar både sin anställning och läkarlegitimation. Arkivbild.
Läkaren får straffet mildrat eftersom han förlorar både sin anställning och läkarlegitimation. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Mannen, som är läkare på en vårdcentral i Västsverige, åtalades för grov fridskränkning av sin flickvän efter ha misshandlat henne vid sex tillfällen och framfört tre olaga hot. Dessutom våldtog han henne, innan förhållandet avslutades, under dödshot samtidigt som hennes barn befann sig i samma bostad.

Vid ett annat tillfälle, när läkaren höll på att ramla över ett räcke i en trappa på ett Göteborgshotell, uppdagades det att han hade tagit kokain.

Annons

Det samlade straffvärdet för brotten bedöms av tingsrätten vara fängelse i fyra år. Men rätten tar hänsyn till att mannen förlorar både sin anställning samt läkarlegitimationen, och dömer honom till tre och ett halvt år i fängelse. Mannen ska dessutom betala 185 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Läkaren medger att han tagit droger och att flera av händelserna ägt rum, men nekar till brott och har framfört andra förklaringar till hur det gått till. Domstolen avfärdar dock dem som efterhandskonstruktioner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons