Annons

Lägsta elpriset på två månader – rea veckan ut

På onsdag rasar elpriset i hela landet. I Sydsverige är det den lägsta nivån sedan 6 augusti.
Och vindprognoserna talar för att det kan bli elrea hela veckan.
Ekonomi • Publicerad 4 oktober 2022
Full fart på vindkraftverken pressar elpriset. Arkivbild.
Full fart på vindkraftverken pressar elpriset. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Rejält blåsigt väder i framför allt södra Sverige och Danmark är på ingång. Det brukar betyda elprisfall, det gör det nu också. Även fortsatt lägre gaspris på kontinenten bidrar möjligen något.

På onsdagen kommer elen att kosta 32 öre per kilowattimme i alla fyra svenska elprisområden, enligt prissättningen på elprisbörsen Nord Pool.

Annons

I norr är det inget särskilt uppseendeväckande, men i elområde 4, södra Götaland, är det ovanligt lågt numera. Senast priset låg lägre var 6 augusti då elen kostade 5,5 öre per kWh.

Även resten av veckan pekar väderprognoserna på fortsatt blåsigt väder. Det bör betyda låga elpriser även flera dagar framåt. När de svenska vindkraftverken går för fullt, ihop med framför allt de danska och tyska ger det rejäl effekt på elproduktionen. Bara i Sverige ger vindkraften el väl i nivå med kärnkraften när det blåser för fullt, nu med Ringhals 4 ur produktion till och med mer än atomkraften.

Ovanpå börspriserna tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift.

32 öre per kilowattimme på elbörsen motsvarar ungefär 1:46 kronor/kWh när elen når hushållsräkningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons