Annons

Lagrådet sågar utskottsförslag om häktning

Riksdagens justitieutskott vill skärpa ett förslag från regeringen om en övre tidsgräns för hur länge en person får vara häktad. Men Lagrådet avstyrker, utskottet har för dåligt på fötterna.
Brott • Publicerad 3 november 2020
Lagrådet avstyrker ett förslag om häktningstid från riksdagen. Arkivbild från det nya häktet i Östersund.
Lagrådet avstyrker ett förslag om häktningstid från riksdagen. Arkivbild från det nya häktet i Östersund.Foto: Per Danielsson/TT

Sverige har i många år fått internationell kritik för att många brottsmisstänkta får sitta långa tider i häkte. För att göra något åt det föreslog regeringen tidigare i i år, i en proposition till riksdagen, att en person över 18 år inte ska kunna sitta häktad i mer än sex månader. En ventil för längre tid fanns med, om det finns synnerliga skäl kan en person vara häktad i nio månader.

För lite, ansåg en majoritet i justitieutskottet och utarbetade ett eget förslag om att normalgränsen istället skulle gå vid nio månader, utan synnerliga skäl. Det skulle vara rimligare för att ge tid för ingående utredningar under häktestiden samtidigt som det ändå sätter en övre gräns för hur lång den får vara.

Annons

Men Lagrådet avstyrker förslaget. De siffror som utskottet hänvisar till visar inte att det skulle vara särskilt många som är häktade längre än sex månader med dagens regler. Och de fallen, anser Lagrådet, skulle kunna omfattas av regeringens skrivning om synnerliga skäl.

"Det statistiska material som presenteras i lagrådsremissen kan inte anses ge underlag för bedömning av vad som utgör en välavvägd tidsgräns utifrån utvecklingen när det gäller häktningstiderna", skriver Lagrådet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons