Annons

Nya terrorlagen ska införas – trots sågning

Lagrådet anser inte att regeringens lagförslag om att förbjuda deltagande i terroristorganisation duger.
Men regeringen är fast besluten att införa lagen.
Brott • Publicerad 1 mars 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) vill införa nya terrorlagen trots lagrådets kritik.
Statsminister Ulf Kristersson (M) vill införa nya terrorlagen trots lagrådets kritik.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Turkiet har reagerat på PKK-flaggor på svenska gator. Men att delta i en manifestation för en terrorgrupp omfattas inte av den nya lagen. Arkivbild.
Turkiet har reagerat på PKK-flaggor på svenska gator. Men att delta i en manifestation för en terrorgrupp omfattas inte av den nya lagen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har inga andra planer, det kommer att bli en proposition som förbjuder deltagande i terrororganisationer för det behöver Sverige, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Den nya lagen har sagts ska vara på plats den 1 juni. Lagen har setts som en viktig komponent för att Turkiet ska godkänna Sveriges Natoansökan.

Annons

Men Lagrådet, som nu sett över lagförslaget, riktar hård kritik.

"Slutsatsen blir att förslaget inte i nuvarande skick bör läggas till grund för lagstiftning", skriver juristerna, som ses som landets tyngsta.

Rådet pekar på bristande tydlighet, risk för alltför långtgående kriminalisering och för bedömningar av politisk art.

Proposition inom kort

– De underkänner inte, de har synpunkter. Det har Lagrådet ofta och det har vi alltid respekt för, säger Ulf Kristersson.

De synpunkter som är "möjliga och lämpliga" kommer regeringen att arbeta in i propositionen, som kommer att läggas på riksdagens bord den 9 mars, säger statsministern.

Lagrådet ifrågasätter också om lagen är nödvändig. Mycket är redan kriminaliserat på terroristområdet – allt från samröre och finansiering till uppmaning, rekrytering, utbildning och resor.

Men Kristersson håller inte med.

– Att den behövs är helt uppenbart. Sverige har alldeles för länge haft för slapp lagstiftning när det gäller möjligheten att utan att det är brottsligt delta i terrorverksamhet.

"Vi går ganska långt"

Många andra länder skulle aldrig acceptera det, säger han.

– Lagrådet påpekar att vi går ganska långt och det håller jag med om. Vi går ganska långt därför att vi tycker att problemen är så stora, säger Kristersson.

Annons

Initiativet att förbjuda deltagande i terroristorganisation väcktes efter terrordådet på Drottninggatan 2017, men i dag är frågan främst aktualiserad kopplat till Sveriges Natoansökan.

Sverige har lovat hårdare tag mot terrorism, och Turkiet har tidigare sagt att landet inte kommer att godkänna Sverige förrän skärpta terrorlagar har röstats igenom.

Kristersson anser att det är bra att lagen kommer nu.

– Eftersom vi har ett behov av att visa andra Natoländer att vi tar väldigt hårt på all form av terror, terrorfinansiering och deltagande i terrorverksamheter. Men lagen i sig har ingenting med Natoanslutningen att göra alls.

En rad aktiviteter

Enligt lagförslaget ska det bli straffbart att exempelvis ta hand om utrustning, sätta upp läger, tält, ordna möteslokaler, anordna aktiviteter, laga mat eller ansvara för transporter åt en terroristorganisation.

Att delta i ett möte eller vifta med en flagga för en terroristorganisation omfattas inte, men skulle kunna användas som bevis för att styrka ett deltagande, har justitieminister Gunnar Strömmer (M) tidigare sagt.

Detta är andra gången en svensk regering försöker kriminalisera deltagande i terroristorganisation.

Ett tidigare lagförslag drogs tillbaka 2019 efter hård kritik från Lagrådet. Då ansågs förslaget inskränka föreningsfriheten, som är en del av grundlagen. Efter det har riksdagen ändrat grundlagen.

Fakta: Vill förbjuda deltagande

Regeringen vill att det ska bli straffbart att delta i en terroristorganisation.

Det ska bli olagligt att delta i verksamhet på ett sätt som är ägnat att främja, stärka eller understödja en terroristorganisation.

Konkreta exempel är: ta hand om utrustning, sätta upp läger, ordna möteslokaler, anordna aktiviteter, laga mat, ansvara för transporter.

Även försök till det nya deltagandebrottet ska kriminaliseras.

Propositionen planeras att läggas den 9 mars och lagen träda i kraft i juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons