Annons

Lagrade valarbetares uppgifter i Kina – greps

En chef för ett programvaruföretag i USA har gripits, misstänkt för att ha stulit information om valarbetare i länet Los Angeles county.
Mannen greps i Michigan, där hårddiskar och "digitala bevis" har beslagtagits.
USA • Publicerad 5 oktober 2022
En amerikansk väljare lägger sin röst. Arkivbild.
En amerikansk väljare lägger sin röst. Arkivbild.Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

Mjukvaruföretaget hävdar i ett uttalande att alla uppgifter som företaget kan ha haft hade de fått från Los Angeles County, och att de därför inte kan ha "stulits".

Företaget vann 2020 ett femårskontrakt för att leverera programvara för valarbetares scheman, utbildning, löner och kommunikation. Företaget hade skyldighet att låta uppgifterna stanna i USA och endast ge åtkomst till medborgare och permanenta invånare, men lagrade dem i stället enligt åklagarnas uppgifter på servrar i Kina.

Annons

Det har inte framkommit några bevis för att någon valarbetare ska ha mutats eller hotats.

Företaget och dess chef har ifrågasatts av valkonspirationsteoretiker, som hävdat att företaget hade hemliga band till Kinas kommunistiska parti och skulle ha tillhandahållit information om två miljoner valarbetare, rapporterade The New York Times i måndags.

Det finns inga bevis för att dessa påståenden stämmer, men enligt tidningen hotades chefen av konspirationsteoretikerna och gick därför under jorden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons