Annons

Polisen upplöste stor bilträff

Fylla och stök brukar höra valborgsnatten till. I år blev det förhållandevis lugnt på många håll.
I polisregion Mitt fick man dock upplösa en bilträff med omkring 1 000 fordon som samlats spontant.
Ekonomi • Publicerad 1 maj 2021
Spridda grupper med valborgsfirare på Sankt Hans backar i Lund den 30:e april. Normalt firas sista april i Lund med bland annat den så kallade spontanpicknicken som lockar runt 30|000 till Stadsparken. Lunds kommun har därför med stöd av den så kallade pandemilagen stängt och stängslat in Stadsparken.
Spridda grupper med valborgsfirare på Sankt Hans backar i Lund den 30:e april. Normalt firas sista april i Lund med bland annat den så kallade spontanpicknicken som lockar runt 30|000 till Stadsparken. Lunds kommun har därför med stöd av den så kallade pandemilagen stängt och stängslat in Stadsparken.Foto: Johan Nilsson/TT

I Lund och Uppsala som traditionellt inte sparar på krutet i valborgsfirandet har det införts vistelseförbud på vissa platser under valborgshelgen, med stöd av pandemilagen.

– Jämfört med en vanlig valborg har det varit väldigt lugnt. Men det har varit stökigare än de senaste veckorna, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisregion Mitt.

Annons

Enligt honom förekom en del större samlingar i diverse parker och utomhus.

– Vi gjorde kontroller men det visade sig att de flesta ändå följde rekommendationerna, säger Magnus Jansson Klarin.

Några omhändertagna

Även i Lund förekom en del firande under dagen, med champagnefrukostar och träffar utomhus, men inget som föranledde polisen till några större ingripanden. I vanliga fall brukar omkring 30 000 studenter samlas i Lunds stadspark som nu var avstängd.

– Det finns alltid undantag men på det stora hela verkar folk ha hörsammat restriktionerna, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i Skåne.

I takt med att temperaturen sjönk framåt kvällen var allt färre personer i rörelse. Vid 23-tiden var centrala Lund, enligt henne, i stort sett tomt på folk.

I exempelvis Uppsala är det inte ovanligt med ett drygt hundratal omhändertaganden under ett normalt valborgsfirande. I år kom man inte upp i närheten av den siffran. Både i Uppsala och Lund gjordes några omhändertaganden för fylleri.

– Endast några stycken omhändertogs för fylleri och det var för deras eget bästa och vi hade något enstaka narkotikabrott relaterat till firandet, säger Ewa-Gun Westford.

Upplöste bilträff

Stökigare var det i Sala där polisen fick lösa upp en spontan bilträff. Polisen hade indikationer på att träffen skulle ske, trots att evenemanget officiellt ställts in.

– Uppskattningsvis var det omkring 1 000 bilar. Vi fick spärra av de platser där bilisterna samlades och tvingade dem att flytta på sig. Det fortsatte tills samlingen upplöstes. Det pågick några timmar, säger Magnus Jansson Klarin.

En del böter utfärdades.

Annons

– Där hade man inte lyssnat på rekommendationerna, säger Magnus Jansson Klarin.

Polisen larmades också till ett bråk i en lägenhet i Norberg vid 02-tiden. En man i övre tonåren hade skurits i halsen och fördes till sjukhus med livshotande skador. En kvinna hade också slagits i huvudet med någon form av tillhygge men inte skadats allvarligt.

En man är gripen misstänkt för försök till mord, alternativt dråp, och misshandel.

"Ovanligt lugnt"

På andra håll i landet upplöste polisen större folksamlingar, i enlighet med pandemilagen. I Umeå hade cirka 60 personer samlats för en fest i ett studentområde. Men personerna lämnade efter dialog med polisen.

I Östergötland uppmanas invånarna till en "personlig lockdown" på grund av smittoläget. I Linköping fick en samling med omkring 400 studenter på ett grönområde upplösas tidigt på kvällen. Eftersom det cirkulerat en inbjudan till evenemanget i sociala medier klassade polisen sammankomsten som offentlig. Studenterna lämnade området strax efter klockan 18.

– Det var en samling med studenter som vi betraktade som en offentlig tillställning. Den upplöste vi och det gick bra. Det har varit en ovanligt lugn fredag natt och vi har knappt märkt av att det är valborg, säger Peter Ström, vakthavande befäl vd Polisen Öst.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons