Annons

Lagerbäck sjunger norska nationalsången

Sverige mot Norge, Janne Andersson mot Lars Lagerbäck.
Då kommer Lagerbäck att stämma in i den norska nationalsången i EM-kvalrysaren på Friends arena på söndag.
Fotboll • Publicerad 6 september 2019
Norges förbundskapten Lars Lagerbäck på en presskonferens inför EM-kvalmötet med Sverige på Friends arena på söndag.
Norges förbundskapten Lars Lagerbäck på en presskonferens inför EM-kvalmötet med Sverige på Friends arena på söndag.Foto: Tom Hansen/NTB/TT

Sverige har kopplat ett grepp om andraplatsen i grupp F efter 4–0 mot Färöarna. Blågult har tio poäng, två mer än Norge, och på söndag möts länderna i ett nordiskt derby i kampen om att knipa en direktbiljett till fotbolls-EM nästa år.

Norge leds av Lars Lagerbäck, tidigare svensk förbundskapten som har tagit Sverige till flera slutspel i EM och VM. Den här gången är målet att föra Norge till ett efterlängtat mästerskap, det första sedan 2000.

"Har väl förträngt det"

Annons

– Jag tror att svenskarna i allmänhet ser på oss som lillebror. De har väl förträngt det norska landslagets storhetstid på 90-talet med ”Drillo” (Egil Olsen, förbundskapten). Spelarna och ledarna känner att de inte vill förlora mot Norge, och jag känner likadant: Jag vill absolut inte förlora mot Sverige, sade Lagerbäck på en presskonferens enligt VG.

Där fick han också frågor om de verbala utspelen mellan svenske Robin Quaison och norske Joshua King efter 3–3-matchen på Ullevål i mars, då Quaison sade att Sverige var överlägset och King undrade vad han hade rökt.

– Det är roligt när det blir lite humor. Vi har lite riktningslinjer och har sagt att spelarna ska använda sunt förnuft, och det tycker jag att de sköter bra. Lite svängrum måste de ju få ha, annars blir de lika tråkiga som jag, sade Lagerbäck.

– Men jag delar inte Quaisons analys.

På presskonferensen bekräftade han också att han kommer sjunga den norska nationalsången på söndag.

– Jag försöker undvika att sjunga för full hals för jag sjunger inte så bra, men jag kommer att sjunga den, sade Lagerbäck, och berättade om sin relation med den norska hymnen.

Lärt sig genom skidåkningen

– Jag får alltid en association till skidåkningen, för jag har lärt mig den på det sättet. Så det blir lätt en association varje gång vi står ute på Ullevål eller var vi är och så flyger konstigt nog skidåkning genom huvudet på mig. Men jag har ju fått höra den svenska ibland också, sade 71-åringen och syftande på Norge och Sveriges dueller i skidspåret.

Lagerbäck fick också frågan om han kommer att jubla vid eventuella norska mål på Friends.

– Jag brukar hålla mig lugn utåt, men jag kommer att jubla lika mycket inombords som jag alltid gör om vi gör det bra, sade han.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons