Annons

Uber backade första börsdagen

Ekonomi • Publicerad 10 maj 2019
Ubers vd Dara Khosrowshahi, till vänster, och styrelsemedlemmen Ryan Graves tar en selfie på New York-börsen innan handeln med Uberaktien startar.
Ubers vd Dara Khosrowshahi, till vänster, och styrelsemedlemmen Ryan Graves tar en selfie på New York-börsen innan handeln med Uberaktien startar.Foto: Richard Drew/AP/TT

Taxitjänsten Ubers entré på New York-börsen blev ingen succé. Kursen föll under den första dagen med 7,6 procent från den redan lågt satta introduktionskursen på 45 dollar. När börsen stängde hade kursen fallit till 41,6 dollar.

Nedgången betyder att Ubers strategi att placera aktien i det lägre spannet i den initiala teckningskursen, som låg på 44–50 dollar, inte hade avsedd effekt. Valet tolkades som att Uber ville undvika att göra samma resa som konkurrenten Lyft gjorde vid bolagets börsnotering.

Annons

Lyft har sedan bolagets börsnotering rasat med nästan 20 procent. Under fredagen drogs Lyft med i Ubers nedgång och föll ytterligare 7,4 procent.

Introduktionen på 45 dollar innebär att Uber värderades till 82 miljarder dollar, motsvarande nästan 790 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons