Annons

Läcka irriterar inför tyska regeringssamtal

Tyskland • Publicerad 5 oktober 2021
Tyska miljöpartiet De grönas ledare Annalena Baerbock flankerad av sin parhäst Robert Habeck (till vänster) och ledaren för liberala FDP Christian Lindner (till höger) efter sonderingssamtal i fredags.
Tyska miljöpartiet De grönas ledare Annalena Baerbock flankerad av sin parhäst Robert Habeck (till vänster) och ledaren för liberala FDP Christian Lindner (till höger) efter sonderingssamtal i fredags.Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

Stämningen kunde ha varit bättre inför tisdagens sonderingssamtal mellan tyska Kristdemokraterna (CDU/CSU) och miljöpartiet De gröna, som ska undersöka möjligheterna att bilda regering efter valet den 26 september.

I söndags kväll träffades Kristdemokraterna och liberala FDP, som precis som De gröna har en nyckelroll i formandet av nästa tyska regering. Efter mötet rapporterade tidningen Bild med hänvisning till deltagare att FDP uttalat sig positivt till en så kallad Jamaicakoalition med kristdemokrater och gröna, något som nu utlöst skarpa reaktioner från flera håll.

Annons

Helgens sonderingssamtal, då valsegraren Socialdemokraterna (SPD) träffade FDP och De gröna var för sig, gav nämligen inte upphov till några läckor. Nu frågar sig företrädare för både FDP och De gröna om CDU är att lita på.

SPD, med Olaf Scholz i spetsen, sade efter söndagens samtal att man är redo att gå vidare i koalitionssamtalen med De gröna och FDP, i syfte att bilda en så kallad trafikljuskoalition.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons