Annons

L vill utreda förbud mot kusinäktenskap

Politik • Publicerad 14 maj 2021
Liberalernas partisekreterare Juno Blom. Arkivbild.
Liberalernas partisekreterare Juno Blom. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Liberalernas partistyrelse vill utreda ett förbud mot kusinäktenskap. Förslaget, som finns med i en rapport om hur partiet vill få bort utsatta områden till 2030, ska behandlas på partiets landsmöte i höst. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det finns i dag inga hinder för kusiner att gifta sig med varandra, och heller ingen statistik på hur många fall det rör sig om.

Annons

Men det finns lagstiftning för att förhindra tvångsäktenskap och lagskärpningar har införts de senaste åren. Ett förbud mot specifikt kusinäktenskap behövs ändå, enligt Liberalernas partisekreterare Juno Blom och en enig partistyrelse.

– Det här är ett sätt att förebygga och förhindra att unga människor ska tvingas in i äktenskapet. Unga ska få välja sin frihet, säger Blom till Ekot.

Inget riksdagsparti har hittills lyft frågan om kusinäktenskap.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons