Annons

L vill stoppa bidrag till etniska föreningar

Liberalerna vill strypa statsbidragen till etniska organisationer som ett sätt att förbättra integrationen.
– Vi vill satsa brett på integration, där verksamhet står i centrum och inte etnicitet, säger partiledaren Johan Pehrson till TT.
Politik • Publicerad 9 augusti 2023
Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna och arbetsmarknads- och integrationsminister. Arkivbild.
Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna och arbetsmarknads- och integrationsminister. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Frågan kommer att drivas av Liberalerna i höstens budgetförhandlingar med de andra Tidöpartierna.

Tanken med en ny bidragslinje är att försvåra för föreningar som spär på etniska konflikter eller ägnar sig åt propaganda. Johan Pehrson lyfter bland annat fram Dagens Nyheters avslöjande om att Ryska riksförbundet spridit Putinpropaganda samtidigt som man tagit emot statsbidrag.

Annons

Med "intresset och verksamheten", snarare än etnisk bakgrund, i centrum ska samtidigt integrationen stärkas.

– Sverige är ett land byggt på folkrörelser i bred bemärkelse. Det här måste vi nu ta in i dagens Sverige så att fler är med som scouter, i idrott och i kultur. Då måste man kraftsamla där. Så driver man på integrationen, att människor från olika bakgrunder, olika etniciteter, gör saker tillsammans oavsett om man håller på med konsthantverk eller spelar basket, säger Pehrson.

– Men det ska inte grundas på om man har en rysk eller annan bakgrund.

"Pengarna rinner iväg"

Pehrson pekar på en granskning från Riksrevisionen som visar att svag statlig kontroll av bidragen öppnar för fusk och missbruk.

– Pengarna rinner iväg till saker som i värsta fall inte bara motverkar integration, utan jobbar på uppdrag åt främmande makt. Det är det vi vill komma åt, säger Pehrson.

TT: Ska det bli generellt svårare för föreningar med en etnisk inriktning att få bidrag?

– Ja, tanken är att man ska få mer bidrag för att spela basket och hålla på med kultur. Om jag får bestämma innebär det att pengarna flyttas över till den breda integrationsverksamheten.

"Meningsfull fritid"

Pehrson betonar att det är viktigt att kontrollen av vilka som får statliga bidrag fungerar väl, men poängterar att han "helst inte vill se så mycket bidrag" alls till etniska föreningar.

– Jag vill flytta de etniska föreningarnas pengar till andra föreningar. Föreningar är bra och bidrar kraftfullt till integration, framtidshopp och meningsfull fritid.

Eventuellt kan Pehrson tänka sig undantag för nationella minoriteter.

– Men generellt sett är det den här riktningen vi vill gå åt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons